web analytics
Taarten

Limoncello ricotta cheesecake

Morning! Het stond al een tijdje op mijn planning om een ricotta cheesecake te maken. Het is even zoeken welke verhoudingen qua ricotta, een andere roomkaas, etc. je dan moet aanhouden.. maar ik ben héél tevreden over het eindresultaat! Om er een feestelijke touch aan te geven richting Kerst heb ik er een limoncello ricotta cheesecake van gemaakt, afgetopt met lekker veel vers rood fruit. Plaatje toch? Hoe leuk is het om deze taart met kerst op tafel te zetten voor bij de koffie of als (onderdeel van) het dessert? Oh well, zo’n taartje doet het altijd goed. Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN ( (1 taart van 18 cm doorsnede, voor circa 8 personen)

Bodem

 • 200 g speculaaskoekjes 
 • 50 g roomboter
 • 250 g ricotta
 • 200 g roomkaas
 • 150 g kristalsuiker
 • 125 g zure room
 • 2 eieren
 • 1 el bloem
 • 1 tl vanille-extract
 • 6 el limoncello
 • 1 citroen (rasp)
 • Vers rood fruit ter garnering

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine en smelt de roomboter in een steelpannetje. Roer de koekkruimels door de boter, totdat alles goed gemengd is. Verdeel dit koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Ze de vorm nu voor 5 minuutjes in de oven en laat vervolgens iets afkoelen buiten de oven. Verlaag hierna de oventemperatuur naar 120°C.

Mix de roomkaas samen met de suiker, het vanille-extract en de citroenrasp in een beslagkom. Mix circa minuten, totdat je een mooie egale crème krijgt. Voeg nu de ricotta en zure room toe, en mix nog 1 minuut door. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Voeg dan de limoncello toe en mix nogmaals totdat alles goed gemengd is. Spatel ten slotte de eetlepel bloem erdoor.

Giet het cheesecake mengsel op de koekbodem in de springvorm, strijk de bovenkant glad. Zet een klein schaaltje met water onderin de oven. De waterdamp zal ervoor zorgen dat de cheesecake minder snel gaat scheuren. Bak de cheesecake vervolgens in 80-90 minuten gaar. De buitenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant mag nog wat wiebelen. Zet dan de oven uit en laat de cheesecake afkoelen in de oven. Zet hierna de cheesecake voor minimaal 4 uur in de koelkast (het liefst een hele nacht).

Garneer de cheesecake voor het serveren met het verse fruit. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *