web analytics
Taarten

Healthy kwarktaart

Good morning! Voor moederdag afgelopen weekende maakte ik deze healthy kwarktaart! En volgens mijn moeder was ie zeer geslaagd! Een zoete dadel-notenbodem, romige en frisse kwarklaag met citroen en een lekkere laag rabarber compôte on top! De rabarber compôte maakte ik voor deze kwarktaart, maar heb ik ook gebruikt voor de baked oats waarvan het recept al eerder deze week online kwam. Wat je overhoudt kun je dus prima ergens anders in gebruiken! Gewoon door de yoghurt of kwark is de compôte denk ik ook heerlijk.. Maar nu eerst, snel door naar het recept voor deze verantwoorde kwarktaart!

INGREDIËNTEN (1 taart van 18 cm doorsnede, +/- 8 personen)

 • 200 g dadels (ontpit)
 • 60 g walnoten
 • 60 g walnoten
 • 50 g kokosrasp
 • 500 g magere kwark
 • 4 blaadjes gelatine
 • 3 el maple syrup (of meer/minder naar smaak)
 • 1 citroen (rasp + sap)
 • Optioneel: kokosflakes (ter garnering)

Rabarbercompôte

 • 500 g rabarber
 • 4 el suiker
 • 1 citroen (sap)
 • 2 el gelatine

INGREDIËNTEN

We beginnen met de rabarber compôte. Snij hiervoor de rabarber in stukken van +/- 2 cm en doe deze in een steelpannetje samen met de suiker en het sap van 1/2 citroen. Verhit het mengsel en laat ongeveer 15-20 minuutjes doorpruttelen, totdat de rabarber mooi zacht is gekookt. Pureer dan kort met een staafmixer tot een grove compôte. Verhit vervolgens het sap van de overige 1/2 citroen in een steelpannetje en laat de gelatine weken in een bakje met koud water. Knijp de blaadjes gelatine uit, voeg deze toe aan het citroensap en roer goed door met een garde totdat de gelatine is opgelost. Voeg dit mengsel toe aan de helft van de rabarber compôte en roer goed door. Laat afkoelen.

Ter info: we gebruiken voor dit recept de helft van de compôte, vandaar dat ik ook maar de helft gebruik om gelatine door te doen! De overige helft kun je in een goed afgesloten weckpot zeker een week bewaren in de koelkast.

Bekleed de bodem van een springvorm van 18 cm doorsnede met bakpapier. Om een extra gladde rand te krijgen, kun je de binnenkant van de springvorm trouwens ook bekleden met cellofaanfolie! 

Week de dadels 10 minuten in heet water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Maal ondertussen in een keukenmachine de amandelen en walnoten grof. Voeg de uitgelekte dadels en de kokosrasp toe aan de noten en maal nog even kort door totdat er een plakkerig mengsel ontstaat. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en druk glad met de bolle kant van een lepel. 

Tijd voor de kwarkvulling. Mix hiervoor de citroenrasp en het sap van 1/2 citroen samen met de magere kwark. Voeg maple syrup naar smaak toe (ik gebruikte +/- 3 el). Verhit ondertussen het sap van de overige 1/2 citroen in een pannetje en laat de gelatine weken in een bakje met koud water. Knijp de blaadjes gelatine uit, voeg deze toe aan het citroensap en roer goed door met een garde totdat de gelatine is opgelost. Voeg dit toe aan het kwarkmengsel en mix nog even kort door. Giet het kwarkmengsel dan op de bodem in de springvorm, gevolgd door de rabarbercompôte (de helft met de gelatine ;-)). Laat de taart minstens 4 uur opstijven in de koelkast voordat je ‘m aansnijdt. Garneer de taart eventueel voor het serveren met wat kokosflakes. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *