web analytics
Taarten

Ruby chocoladetaart

Yess hallo daar! Ik maakte laatst deze heerlijke roze ruby chocoladetaart! Met frambozen en macarons (fancy ;-)) als topping! Eerder poste ik al het recept voor de ruby chocolade macarons, en het leek me tof om deze te gebruiken voor een taart! Dus bij deze, de ruby chocoladetaart. Ik gebruikte dezelfde ruby chocolade botercrème om de taart af te smeren als die ik gebruikte voor de macaronvulling. En ik voegde wat extra kleurstof toe aan de crème voor de onderste helft van de taart, om een beetje kleurverschil te creeëren. Een licht ombre effect, ziet er feestelijk uit toch? Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Chocoladecake

 • 200 g bloem
 • 170 g suiker
 • 180 mL zonnebloemolie
 • 75 mL melk
 • 4 eieren
 • 40 g cacaopoeder
 • 8 g bakpoeder
 • 1 tl vanille-extract
 • Snufje zout

Ruby chocolade-botercrème

 • 200 g ruby chocolade 
 • 200 g roomboter (kamertemperatuur)
 • 200 g poedersuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 40 g bloem
 • 250 mL melk

Garnering

 • Ruby chocolade macarons –> zie recept op mijn site!
 • Verse frambozen
 • Ruby chocolade (druppels)

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 155°C en bekleed de bodem van een ingevette springvorm van 18 cm doorsnede met bakpapier. Mix de eieren samen met de suiker, zonnebloemolie, vanille-extract en melk tot een luchtig mengsel. Spatel hier vervolgens de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder en zout doorheen. Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake in +/- 60-70 minuten gaar. Controleer tegen het einde van de baktijd mbv een satéprikker of de cake al klaar is, komt deze er schoon uit als je in de cake prikt, dan is ie gaar!

Laat de cake helemaal afkoelen. Ondertussen kun je vast de ruby chocolade-botercrème maken! Zeef hiervoor de bloem en doe deze samen met de melk in een steelpannetje. Breng onder voortdurend roeren aan de kook en laat vervolgens op laag vuur een paar minuutjes indikken. Het moet echt een stevig papje worden! Doe dit vervolgens in een kom, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Smelt vervolgens 2/3 van de ruby chocolade au bain marie, en spatel als de chocolade geheel gesmolten is de overige 1/3 deel van de chocolade hierdoorheen. Meng goed door totdat alle stukjes chocolade opgelost zijn, en laat ook dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Mix de roomboter samen met de poedersuiker en het vanille-extract in een paar minuten tot een luchtige massa. Wanneer de chocolade en het bloemmengsel voldoende zijn afgekoeld, kunnen we verder. Mix het bloemmengsel door de roomboter tot een gladde crème. Voeg dan in delen de chocolade toe, en mix door totdat alles goed gemengd is.

Tijd om de taart op te bouwen! Snijd de cake horizontaal in 3 lagen (snijd evt. het kapje eraf als deze te bol is geworden). Smeer op de onderste cakeplak een flinke lepel botercrème, strijk glad en dak af met de tweede cakeplak. Herhaal dit proces en smeer vervolgens de cake rondom in met een dunne laag botercrème. Verdeel de overige botercrème over 2 schaaltjes en giet in 1 van de schaaltjes een paar druppels roze kleurstof (afhankelijk van de soort die je gebruikt, probeer even uit!) om deze wat donkerder van kleur te maken. Smeer deze donkerroze botercrème onderaan de buitenkant van de cake, en de lichtroze botercrème aan de bovenkant. Smeer glad af met een paletmes, zo zullen de 2 kleuren mooi in elkaar gaan overlopen en creëer je een heel tof effect! Garneer de taart met de macarons, verse frambozen, wat extra druppels ruby chocolade en wat poedersuiker. Enjoy! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *