web analytics
Borrel,  Lunch,  Voor- en bijgerechten

Pretzels met mozzarella, parmezaan, knoflook en peterselie

Morning! Afgelopen week maakte ik deze gevulde pretzels met mozzarella, parmezaanse kaas, knoflook en verse peterselie.. en, die smaakten echt enorm lekker! Het is wel even een karweitje om ze te maken, maar het fijne is dat je de pretzels ’s avonds al kan voorbereiden, vullen en vormen en de volgende ochtend kunt afbakken. Zo heb je in no time een heerlijk versgebakken broodje op tafel gezet! Ideaal dus als je voorbereidingen wilt treffen voor een kerst brunch/lunch/borrel/diner. Pretzels zijn Amerikaans en bereid je dan ook net als bagels door ze heel erg kort in kokend water te dompelen voordat je de broodjes afbakt. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

INGREDIËNTEN (8 grote pretzels)

Deeg

 • 550 g bloem
 • 7 g gedroogde gist
 • 1,5 el suiker
 • 1,75 tl zout
 • 2 el verse peterselie (fijngehakt)
 • 6 el roomboter (kamertemperatuur)
 • 320 mL warm water

Vulling

 • 100 g geraspte mozzarella
 • 40 g parmezaanse kaas

Toppings

 • 1 ei
 • 4 el goede olijfolie
 • Zout, peper, knoflookpoeder
 • 10 g parmezaanse kaas

BEREIDING

Begin met het maken van deeg. Doe het warme water in de beslagkom van een mixer en meng hier de gedroogde gist, suiker en zout doorheen. Laat het mengsel 10 minuten staan, of totdat het begint te schuimen. 

Voeg vervolgens de bloem, de roomboter en de verse peterselie toe aan het water. Mix met een mixer met een deeghaak in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Kneed tot slot nog 2 minuten met de hand door. Vorm een bol van het deeg en leg in de kom, afgedekt met een natte theedoek. Laat het deeg +/- 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. 

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol elke stukje uit tot een rechthoekige deeglap van 7 bij 25 cm. Meng de geraspte mozzarella en parmezaanse kaas en verdeel in een langwerpige strook over het midden van de deeglap. Rol dicht en plak de uiteindjes goed dicht met een beetje water. Vorm je gevulde deegrol tot een pretzel en leg op een met bakpapier bekleden bakplaat. Herhaal deze stappen voor alle deegbolletjes. 

Laat de pretzels nog een halfuur rijzen bij kamertemperatuur. Hierna beginnen we met het afbakken! Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een grote pan met water aan de kook en laat de pretzels 1 voor 1 30 seconden lang dobberen in het kokende water. Haal ze vervolgens met een schuimspaan uit het water, laat ze uitlekken en leg ze terug op de met bakpapier beklede bakplaat. Kluts het ei los en bestrijk met een kwastje de bovenkant van de pretzels met het ei. 

Bak de pretzels in +/- 15-20 minuten goudbruin en gaar. Let goed op, de exacte tijd verschilt uiteraard per oven. 

Meng de olijfolie met knoflookpoeder, zout en peper naar smaak. Bestrijk hiermee de pretzels nadat ze uit de oven komen en bestrooi ze met wat extra geraspte parmezaanse kaas en verse peterselie. Serveer direct. Enjoy!

Tip: Mocht je tot de volgende dag willen wachten met de pretzels afbakken, dek de pretzels dan af met (ingevet) vershoudfolie en zet ze in de koelkast. Laat ze de volgende ochtend +/- 1 uur op kamertemperatuur komen voordat je begint met afbakken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *