web analytics
Taarten,  Vegan

Vegan kersttaart met kersen en witte chocolade

Morning! Ik ben súper excited over dit recept. Ik heb namelijk voor het eerst een plantaardige laagjestaart gemaakt, mét ‘botercrème’. Deze taart bestaat uit een speculaascake, kersen compôte en witte chocolade / kokos botercrème. Ideale smaken voor de feestdagen dacht ik zo! Voor de botercrème gebruikte ik de witte kokospasta van So Vegan So Fine. Echt een aanrader! En verder plantaardige boter. Je kunt bijvoorbeeld de boter van Violife of FloraPlant gebruiken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor het recept van deze vegan kersttaart!

INGREDIËNTEN (taartje voor 8 personen)

Speculaascake

 • 200 g bloem
 • 200 g suiker
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • Snuf zout
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1 el kaneel
 • 5 el zonnebloemolie
 • 1/2 citroen (sap)
 • 175 mL plantaardige melk

Kersen compôte

 • 250 g kersen (diepvries)
 • 45 g witte basterdsuiker
 • 1 el maïzena

Botercrème met witte chocolade en kokos

 • 175 g plantaardige boter (Violife/FloraPlant)
 • 90 g witte kokospasta (So Vegan So Fine)
 • 40 g poedersuiker

Topping

 • Vegan witte chocolade
 • Kokosflakes

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten voor de cake door elkaar en voeg vervolgens de natte ingrediënten toe. Mix even kort (!) door en giet het beslag vervolgens in de springvorm. Bak de cake in +/- 40 minuten gaar. Prik tegen het einde van de baktijd met een satéprikker in de cake; komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar! Laat volledig afkoelen.

Doe de kersen samen met de suiker in een steelpannetje. Verwarm de kersen en laat ze ongeveer een kwartiertje pruttelen totdat de kersen kapot koken en er een soort compôte ontstaat. Roer de maïzena in een kommetje met een eetlepel water tot een glad papje, voeg dit toe aan de kersen en roer goed door totdat de compôte begint in te dikken. Giet de kersencompôte over in een schaaltje en laat het volledig afkoelen. 

Dan de botercrème! Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mix de boter samen met de poedersuiker romig en voeg vervolgens ook de witte kokospasta toe. Mix totdat alles goed gemengd is en zet even opzij.

Tijd om de taart op de bouwen! Snijd de cake horizontaal doormidden zodat je twee plakken krijgt. Als de bovenkant van de cake niet recht is, kun je deze eventueel eerst nog even bijsnijden. Smeer de bovenkant van de onderste helft in met een laag botercrème, verdeel hier een paar flinke eetlepels kersencompôte overheen en dek af met de tweede cakehelft. Smeer de bovenkant en zijkant in met botercrème en strijk glad met een paletmes. Ik heb de zijkanten lichtjes ingesmeerd zodat je een ‘naked’ effect krijgt. Garneer de bovenkant met gehakte witte chocolade en kokosflakes en serveer de taart eventueel met de overgebleven kersencompôte (of gebruik deze voor bij de yoghurt/kwark/ijs/pancakes ;-)). Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *