web analytics
Bakken,  Borrel,  Lunch,  Vegan

Mediterraans vloerbrood

Goedemorgen! Ik heb de smaak van het brood bakken te pakken hoor, wat is dit leuk om te doen! Ik ben aan de slag gegaan voor een recept voor een mediterraans vloerbrood, met zwarte en groene olijven, zongedroogde tomaatjes en verse tijm.. zo’n ontzettend lekkere geur kwam hier uit de oven toen ik aan het bakken was! Het zal je verbazen hoe makkelijk dit brood eigenlijk te maken is. Afgezien van de paar rijs stappen (maar dan hoef je dus eigenlijk niks te doen), heb je dit brood binnen no time op tafel getoverd! Benieuwd? Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

  • 500 g bloem (ik gebruikte speltbloem, maar gewone tarwebloem of volkorenbloem kan ook! Of een combi.. experimenteer gerust :-)) 
  • 7 g gedroogde gist
  • 8 g zout
  • 1 tl suiker
  • 300 g lauwwarm water
  • 1 el gedroogde tijm
  • 4 takjes verse tijm
  • 50 g zwarte olijven
  • 50 g groene olijven
  • 6 zongedroogde tomaatjes

BEREIDING

Snijd de olijven in dunne ringetjes en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Leg de olijven en tomaatjes op een vel keukenpapier en dep ze wat droog. Zo voorkom je dat je deeg straks te vochtig wordt.

Meng in een grote beslagkom de bloem samen met de gist, zout, suiker, gedroogde tijm en het water. Zorg er hierbij voor dat je de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen, want dan verliest de gist zijn werking. Rits de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe aan het beslag. Kneed in +/- 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg is goed wanneer je een dun vliesje kunt trekken en het deeg niet direct scheurt. Lukt dit nog niet en voelt het deeg nog stug aan, kneed dan nog even door.  

Voeg vervolgens de olijven en tomaatjes toe en kneed deze door het deeg. Het deeg zal wat natter worden door het vocht van de olijven en tomaatjes, daarom is het verstandig om nog circa 3 eetlepels extra bloem toe te voegen. Vorm vervolgens een bal van het deeg, leg deze in een met olijfolie ingevette beslagkom, dek af met vershoudfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Na de 60 minuten rijzen is het tijd om je brood te gaan vormen. Ik maakte deze keer een vloerbrood, en daarbij maakte ik gebruik van de techniek om een batard te vormen van het brood. Kleine tip: als je googled op batard vormen, krijg je direct een YouTube filmpje te zien van ‘Uit de Keuken van Levine’ waarin heel duidelijk stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit moet doen! Als je deze stappen hebt gevolgd, leg je je brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek je het voorzichtig af met vershoudfolie. Vet het vershoudfolie van tevoren eventjes licht in met olijfolie zodat deze niet aan het brood blijft plakken. Laat het deeg wederom 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 

Als je na de 2e rijs lichtjes op het deeg duwt en dit langzaam terugveert, is je brood klaar om gebakken te worden! Ter verduidelijking; als het deeg direct terugveert, moet je het brood nog iets langer laten rijzen. En als het deeg helemaal niet meer terugveert, dan ben je eigenlijk zelfs al wat te laat. Kwestie van uitproberen..

Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel de bovenkant van het brood lichtjes met wat water en bak het vervolgens in 30-35 minuten goudbruin. Laat het brood hierna eventjes afkoelen op een rooster alvorens je het aansnijdt. Als het brood net vers gebakken is en nog een beetje warm is, is deze natuurlijk het allerlekkerst… enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *