web analytics
Taarten

Appeltaart met kersen en bitterkoekjes

Goedemorgen! Ik denk dat een goede appeltaart toch wel tot mijn favoriete taartsoorten behoort.. Vooral als ie net vers gebakken uit de oven komt, zó lekker! Deze variant met kersen en bitterkoekjes heb ik (inmiddels al een hele tijd geleden) gebakken tijdens een bakworkshop van Koopmans, naar recept van Rutger van den Broek! Ik denk dat dit al wel 8 jaar geleden is… maar het recept heeft wel indruk gemaakt, want ik maak deze appeltaart elk jaar nog wel een keertje! En hij is inmiddels ook favoriet bij mijn familie.. Dus dit recept kon ik natuurlijk niet voor jullie achterhouden! Benieuwd? Lees dan snel verder!

INGREDIËNTEN

Deeg

 • 350 g bloem
 • 250 g roomboter
 • 175 g witte basterdsuiker
 • 1/2 ei
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl vanille-extract
 • 1/2 citroen (rasp)
 • 1/4 tl zout

Vulling

 • 150 g bitterkoekjes
 • 3 à 4 goudrenetten
 • 250 g kersen (diepvries, ontpit)
 • 2 tl kaneel
 • 3 el bruine basterdsuiker
 • 3 el custardpoeder
 • 1/2 ei (om deeg mee te bestrijken)

BEREIDING

Begin met het maken van het taartdeeg. Meng hiervoor alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot een egale bal. Verpak in vershoudfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 165°C. Vet een springvorm (24 cm doorsnede) in en bekleed de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem en rand van de springvorm van 3/4 van het deeg. Bewaar het overige 1/4 deel voor het deegraster bovenop de appeltaart. 

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes van circa 2 bij 2 cm. Doe de appelstukjes samen met de kaneel, basterdsuiker en custardpoeder in een grote kom. Meng door elkaar en voeg vervolgens ook de kersen toe. Meng alles door elkaar heen totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. 

Verkruimel dan de bitterkoekjes en verdeel dit over de deegbodem, gevold door de appel-kersenvulling. Rol het overige deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een dunne lap en snijd hier repen van +/- 1,5 cm breed van. Maak met de repen deeg een mooi (kruislings) raster op de taart. Klop het overige 1/2 ei op en bestrijk hiermee het raster en de randen van de taart. 

Bak de appeltaart in +/- 70 minuten goudbruin. Mocht de taart tegen het einde van de baktijd te donker kleuren, dek dan de bovenkant af met een stuk aluminiumfolie. Laat de appeltaart minimaal 1 uur afkoelen in de vorm. Extra lekker met wat poedersuiker en een toef verse slagroom! Enjoy!

2 Comments

 • Hans het Lam

  Hoi Romy,

  Wat een heerlijke taart! Goed idee, die bitterkoekjes. Ik heb, bij gebrek aan diepvrieskersen, een potje kersen gebruikt. Ging ook prima! Klein dingetje, de repen deeg aan het einde moeten denk ik 1,5cm breed zijn en niet dik 😉.

  Op naar de volgende lekkere uitdaging!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *