web analytics
Bakken,  Vegan

Vegan kerstkransjes

Goood morning! De kerstdagen zijn alweer in zicht, volgende week is het weer zover. Ik vind dit zelf altijd een hele fijne tijd van het jaar, misschien stiekem ook wel omdat ik de 27e jarig ben, dubbel feest dus! Dit jaar wel met een kleiner gezelschap dan we gewend zijn helaas.. maar goed, we moeten het ermee doen en hopelijk kunnen we snel weer alle mensen die ons lief zijn dicht bij ons hebben! Over naar deze vegan kerstkransjes, jawel! Deze koekjes bakte ik vroeger als klein meisje al graag, lekker met een dotje jam en wat amandelschaafsel… mm! Maar kerstkransjes zijn eigenlijk vrij weinig vegan te vinden in de supermarkten bedacht ik mij.. dan maar zelf bakken toch? Deze variant is ook nog eens glutenvrij doordat ik gebruik maakte van kokos- en amandelmeel, en lekker fris door het citroentje!

INGREDIËNTEN (+/- 20 koekjes)

Deeg

  • 100 g kokosmeel
  • 35 g amandelmeel
  • 100 g vegan boter (ik gebruikte Flora Plant Based) 
  • 50 g kristalsuiker
  • 1/2 citroen (rasp)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Snufje zout

Overig

  • Jam naar keuze
  • 40 g amandelschaafsel

BEREIDING

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een egaal en soepel deegje. Vorm dit tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Doordat kokosmeel minder goed bindt dan normale bloem, zal je deeg wat kruimeliger zijn dan je gewend bent! Ik kneedde daarom het deeg na het rusten in de koelkast met natte handen goed door, om er een meer bindend geheel van te maken. Desondanks blijft het kruimelen, let hier dus een beetje op met het uitrollen, voorzichtig 😉

Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg (voorzichtig) uit op een met kokosmeel ‘bebloemd’ oppervlak tot een dikte van 5 mm. Steek met een gekarteld vormpje voorzichtig rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Van deze hoeveelheid deeg kun je ongeveer 20 koekjes maken. Verdeel een tl jam op het midden van elk koekje en bestrooi ze met een beetje amandelschaafsel. Bak de koekjes in +/- 16-18 minuten goudbruin en laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *