web analytics
Bakken,  Ontbijt

Kerststol met vijgen en witte chocolade

De kerstdagen komen er weer aan! Iets wat bij het kerstontbijt/brunch bij mij zéker niet mag ontbreken is de klassieke kerststol.. zó lekker! Stiekem met een lekkere laag roomboter, toch wel een beetje een guilty pleasure haha. Ik vond het wel leuk om dit jaar zelf een variant op het klassieke kerstbrood te bakken, en heb gekozen om de rozijntjes te vervangen door gedroogde vijgen, wat stukjes witte chocolade toe te voegen en het amandelspijs extra op smaak te brengen met sinaasappelrasp. What could go wrong? Niet veel, wat was dit een verwennerij zeg! Ik heb gebruikt van het basisrecept voor een kerststol van Rutger van den Broek. Dan kan het ook niet misgaan! Wil je ook nog aan de bak en ben je benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

INGREDIËNTEN (voor 1 stol)

Deeg

 • 250 g bloem
 • 140 mL lauwwarme melk
 • 30 g witte basterdsuiker
 • 1/2 ei
 • 8 g gedroogde gist (1 zakje)
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 5 g zout
 • 35 g roomboter
 • 200 g gedroogde vijgen
 • 75 g witte chocolade

Amandelspijs

 • 150 g amandelspijs
 • 1/2 ei
 • 1/2 sinaasappel (rasp)

BEREIDING

Snijd om te beginnen de gedroogde vijgen in kleine stukjes en hak ook de witte chocolade in stukjes.

Meng de bloem, lauwwarme melk, basterdsuiker, zout, gist, speculaaskruiden en ei in een beslagkom tot een plakkerig beslag. Kneed minstens 10 minuten door totdat er een stevig en soepel deeg ontstaat. Kneed hierna ook de boter door het deeg, gevolgd door de stukjes gedroogde vijgen en witte chocolade. Strooi een laagje bloem in de beslagkom, vorm het deeg tot een bal en leg dit in de beslagkom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek. 

Meng het amandelspijs met het opgeklopte 1/2 ei en de sinaasappelrasp. Haal na de rijstijd het deeg uit de kom en rol dit voorzichtig op een bebloemd oppervlak uit tot een ovaal van circa 20 bij 30 cm. Vorm het amandelspijs tot een rol van iets korter dan 30 cm en leg deze in de lengte op het midden van de deegplak. Vouw 1 kant van het deeg over het amandelspijs, zodat je een ‘stolvorm’ krijgt. Leg de stol alvast op een met bakpapier beklede bakplaat, dek losjes af met vershoudfolie en laat nog eens 60 minuten rijzen. 

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 190°C. Bak de stol in +/- 35-40 minuten mooi donkerbruin. Laat de stol vervolgens volledig afkoelen en bestrooi de bovenkant voor het serveren met een lekkere laag poedersuiker. Enjoy!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *