INGREDIËNTEN (voor 1 stol)
Deeg
- 250 g bloem
- 140 mL lauwwarme melk
- 30 g witte basterdsuiker
- 1/2 ei
- 8 g gedroogde gist (1 zakje)
- 1 tl speculaaskruiden
- 5 g zout
- 35 g roomboter
- 200 g gedroogde vijgen
- 75 g witte chocolade
Amandelspijs
- 150 g amandelspijs
- 1/2 ei
- 1/2 sinaasappel (rasp)
BEREIDING
Snijd om te beginnen de gedroogde vijgen in kleine stukjes en hak ook de witte chocolade in stukjes.
Meng de bloem, lauwwarme melk, basterdsuiker, zout, gist, speculaaskruiden en ei in een beslagkom tot een plakkerig beslag. Kneed minstens 10 minuten door totdat er een stevig en soepel deeg ontstaat. Kneed hierna ook de boter door het deeg, gevolgd door de stukjes gedroogde vijgen en witte chocolade. Strooi een laagje bloem in de beslagkom, vorm het deeg tot een bal en leg dit in de beslagkom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Meng het amandelspijs met het opgeklopte 1/2 ei en de sinaasappelrasp. Haal na de rijstijd het deeg uit de kom en rol dit voorzichtig op een bebloemd oppervlak uit tot een ovaal van circa 20 bij 30 cm. Vorm het amandelspijs tot een rol van iets korter dan 30 cm en leg deze in de lengte op het midden van de deegplak. Vouw 1 kant van het deeg over het amandelspijs, zodat je een ‘stolvorm’ krijgt. Leg de stol alvast op een met bakpapier beklede bakplaat, dek losjes af met vershoudfolie en laat nog eens 60 minuten rijzen.
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 190°C. Bak de stol in +/- 35-40 minuten mooi donkerbruin. Laat de stol vervolgens volledig afkoelen en bestrooi de bovenkant voor het serveren met een lekkere laag poedersuiker. Enjoy!