web analytics
Taarten

Hazelnootschuimtaart met salted caramel

Hallo daar! Ik hoop dat jullie allemaal een heel fijn weekend hebben gehad en inmiddels weer fris aan een nieuwe week zijn begonnen (: Ik bakte afgelopen weekend deze hazelnootschuimtaart met salted caramel voor de verjaardag van mijn moeder en haar vriend! Wel een suikerbommetje hoor, die zal bij echte zoetekauwen zeker in de smaak vallen! Maar soms mag je wel even uitpakken vind ik, en met verjaardagen kan dat zeker (: De taart is opgebouwd uit 4 lagen hazelnootschuim en mokka-botercrème, en is afgetopt met noten, pure chocolade mokkaboontjes en homemade salted caramel… almost too much good stuff, haha. Gaat dus wel even wat werk in zitten vanwege de vele componenten, maar moeilijk is het niet! Dus ideaal voor een leuk bakprojectje (: 

INGREDIËNTEN

Mokka botercrème

 • 250 mL melk
 • 1 vanillestokje
 • 2 eidooiers
 • 50 g suiker
 • 20 g maïzena
 • 300 g roomboter (kamertemperatuur)
 • 100 g poedersuiker
 • 40 mL espresso
 • 1 tl espressopoeder
 • 25 bruine basterdsuiker

Hazelnootschuim

 • 200 g (blanke) hazelnoten
 • 8 eiwitten
 • 250 g suiker
 • 250 g poedersuiker
 • 1/4 tl zout
 • 40 g bloem

Salted caramel

 • 100 g suiker
 • 3 el water
 • 100 mL slagroom 
 • 40 g roomboter
 • Snufje zout

Toppings

 • 150 g gebrande gemengde noten
 • Pure chocolade mokkaboontjes

BEREIDING

Begin met het maken van het hazelnootschuim. Verwarm de oven voor op 175ºC en rooster de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat in +/- 15 minuten goudbruin. Laat ze geheel afkoelen en maal ze dan kort fijn in een keukenmachine/hakmolentje. Klop vervolgens de eiwitten schuimig in een vetvrije kom (goed schoonmaken van tevoren dus!) samen met het zout. Voeg in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft mixen. Wanneer er een glanzend, dik schuim is ontstaan, kun je stoppen met mixen. Meng dan in een aparte kom de gemalen hazelnoten met de poedersuiker en het bloem. Spatel dit voorzichtig door het eiwitschuim totdat alles goed gemengd is.

Verwarm de oven voor op 135°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken cirkels van 20 cm doorsnede op het bakpapier. Verdeel het eiwitschuim over de cirkels, je maakt zo 4 ronde plakken van 20 cm doorsnede. Zet de bakplaten voor 60 minuten in de oven, en laat ze na het bakken volledig afkoelen in de oven (deurtje gesloten). 

Dan de salted caramel! Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje. Zet de pan op middel/laag vuur en wacht. Niet roeren, dan ontstaan er suikerkristallen en dit wil je niet. Langzaam zal het suikermengsel aan de kook komen en zal de kleur geleidelijk veranderen. Dit duurt echt wel een tijdje, denk aan +/- 10-15 minuten. Verhit ondertussen de slagroom even kort in de magnetron of in een ander pannetje. Als de karamel mooi goudbruin van kleur is, giet je voorzichtig de warme slagroom in een dun straaltje bij de karamel, onder voortdurend roeren. Pas op want de karamel kan gaan spetteren! Roer goed door en voeg vervolgens ook de roomboter toe. Roer totdat de boter opgelost is en laat de karamel dan geheel afkoelen. 

In de tussentijd kun je de botercrème maken! Hiervoor maken we eerst een banketbakkersroom. Breng hiervoor 200 mL melk in een steelpannetje aan de kook samen met het vanillemerg en het vanillestokje. Klop ondertussen in een kom de eidooiers met de resterende 50 mL melk en de suiker glad, en roer vervolgens ook de maïzena erdoor. Als de melk kookt, kun je het vanillestokje eruit halen. Giet voorzichtig de helft van de hete melk op het eimengsel, onder voortdurend roeren. Giet dit mengsel terug in de pan, en laat het geheel onder voortdurend roeren in circa 1-2 minuten indikken tot een stevige room. Giet de room in een platte schaal (afkoelen gaat dan sneller) en dek af met plasticfolie. Zorg dat het folie direct op de room ligt, zo voorkom je velvorming.

Meng de espresso samen met het espressopoeder en de basterdsuiker en laat afkoelen. Klop vervolgens de roomboter (op kamertemperatuur dus, belangrijk want anders gaat je botercrème schiften door het temperatuurverschil!) op met de poedersuiker en mix hier de afgekoelde banketbakkersroom doorheen. Meng ook de espresso erdoor en mix totdat een gladde crème ontstaat. 

Eeeindelijk tijd om de taart op de te bouwen! Leg een plak hazelnootschuim op een taartplateau, smeer hier een dikke lik botercrème op en verdeel dit met een palletmes egaal over het schuim. Dek af met de volgende plak schuim, en smeer hier weer een laag crème over. Herhaal tot de laatste plak en smeer vervolgens de hele taart rondom in met botercrème. Top af met de noten, mokkaboontjes en salted caramel. Extra leuk om de karamel als drips langs de zijkant van de taart te laten lopen… eet smakelijk keukenprins(es)! 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *