web analytics
Borrel

Bitterballen met geitenkaas en chorizo

Goedemiddag! Heb jij weleens zelf bitterballen gemaakt? Ik vind het altijd een leuk projectje om bitterballen of kroketten from scratch te maken; niet moeilijk en je kan enorm variëren qua vullingen! Ik koos deze keer voor een pikante vulling met chorizo, geitenkaas, chilipeper en peterselie. Lekker om te serveren met aioli of een citroenmayo. Tip; dit recept is voor een flinke portie bitterballen, maar je kan ze ook heel goed invriezen! Dan heb je binnen no time een lekkere snack op tafel staan. Als je de bitterballen uit de diepvries in de frituur doet, houdt dan rekening met 2-3 minuten extra tijd om te frituren. Benieuwd? Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (+/- 20 bitterballen)

Vulling

 • 2 gelatine blaadjes
 • 60 g roomboter
 • 75 g bloem
 • 350 mL runderbouillon
 • 100 g chorizo (in kleine blokjes gesneden)
 • 100 g oude geitenkaas (geraspt)
 • 1/2 chilipeper (fijngehakt)
 • 1/2 tl gedroogde oregano
 • Snuf gerookte paprikapoeder
 • Handje verse peterselie (fijn gehakt)
 • 1 eidooier
 • 30 mL kookroom

Paneerlaag

 • 4 eiwitten
 • 1 el bloem
 • Fijn paneermeel
 • Panko (grof paneermeel)

BEREIDING

Begin met het weken van de gelatine blaadjes in koud water. Pak een steelpannetje en smelt hierin de roomboter. Voeg de bloem toe, bak deze 1-2 minuten mee op middelhoog vuur om een roux te maken. Roer regelmatig door en zorg dat de bloem niet verkleurd. Voeg dat 1/3 van de bouillon toe, roer goed door totdat een gladde substantie ontstaat. Voeg dan weer een 1/3 deel van de bouillon toe, roer goed,  en herhaal dit nogmaals voor het laatste deel van de bouillon. Laat de ragout voor ongeveer 3 minuten zachtjes koken en roer regelmatig door. Voeg dan de blokjes chorizo en de geraspte geitenkaas toe en roer goed door totdat de kaas gesmolten is. Voeg ten slotte de chilipeper, peterselie, oregano en gerookte paprikapoeder toe. Haal dan de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine blaadjes door de ragout. Meng  ondertussen de eidooier met de kookroom en roer dit ook door de ragout. Breng nog op smaak met zout en peper en stort de ragout dan uit in een ovenschaal. Dek af met plasticfolie en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.

Tijd om de bitterballen te maken! Klop de eiwitten los en meng hier een eetlepel bloem doorheen. Zet 3 schaaltjes naast elkaar klaar; 1 met de eiwitten, 1 met het fijne paneermeel en 1 met de panko. Vorm met je handen balletjes van ongeveer 30 gram per stuk van de ragout. Haal deze balletjes achtereenvolgens door het fijne paneermeel, het eiwit en de panko. Leg de bitterballen op een groot bord bekleed met bakpapier en laat de bitterballen nog 30 minuten rusten/opstijven in de koelkast voordat je ze gaat frituren. 

Verhit de frituur tot 180°C en frituur de bitterballen 4 minuten. Als je ze uit de diepvries haalt, reken dan 6 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker om te serveren met aioli/citroenmayo/srirachamayo! Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *