web analytics
Borrel,  Hoofdgerechten,  Lunch,  Voor- en bijgerechten

Empanadas met tonijn

Goedemorgen! Ik probeer het vakantiegevoel vast een beetje in huis te halen 😉 Deze empanadas doen mij denken aan zonnige terrasjes in zuid-Spanje! Ik ben dol op dit mediterraanse hapje, zeker omdat je ook heerlijk met de vullingen kunt variëren. Toch is de vulling met tonijn die ik in dit recept gebruik denk ik wel mijn favoriet. Het is ook zeker een aanrader om het deeg zelf te maken! Maar mocht je zin hebben in een snelle hap, dan kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg gebruiken. En mocht je willen experimenteren met de vulling, dan kun je ook heel goed kip ipv tonijn gebruiken, of spinazie voor een vegetarische versie. Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (+/- 12 empanadas)

Deeg

 • 500 g bloem
 • 170 mL water
 • 150 g roomboter
 • 10 g zout

Vulling

 • 1 blikje tonijn
 • 1 grote aardappel
 • 1 zoete puntpaprika
 • 1 trostomaat
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 10 olijven (ik gebruikte zowel zwarte als groene olijven)
 • 2 hardgekookte eieren
 • Gedroogde kruiden: gerookte paprikapoeder, komijn, oregano, peterselie, cayennepeper, zout, zwarte peper

BEREIDING

Begin met het maken van het deeg. Smelt hiervoor de roomboter samen met het water in een steelpannetje. Doe de bloem in een beslagkom samen met het zout en voeg hier het botermengsel aan toe. Mix met een mixer/keukenmachine met deeghaken tot een soepel deeg. Leg in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg +/- 1 uur rusten bij kamertemperatuur.

Ondertussen kun je vast de vulling maken. Snipper de ui en pers het teentje knoflook uit. Snijd de puntpaprika en tomaat in blokjes en de olijven in schijfjes. Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes. Schil de aardappel, snijd in vierkante blokjes van 1 bij 1 cm en kook deze +/- 4 minuutjes. Fruit de ui en knoflook in 1 el olijfolie voor ongeveer 1 minuut. Bak nu ook de tomatenpuree een minuutje mee om deze te ontzuren en voeg de gedroogde kruiden naar smaak toe (ik gebruikte ongeveer 1 tl gerookte paprikapoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 tl oregano, 1 tl peterselie, snufje cayenneper, snufje zout en snufje zwarte peper).

Voeg de tonijn, paprika, tomaten en olijven toe samen met een scheutje water. Laat het geheel ongeveer 15 minuutjes pruttelen. Voeg nog wat extra water toe als het mengsel te droog wordt. Voeg hierna ten slotte ook de aardappel en het ei toe, roer goed door en laat het mengsel even afkoelen. 

Verder met het deeg! Verwarm de oven vast voor op 200°C. Rol het deeg op een bebloemd oppervlak dun uit (zo dun mogelijk!) en steek hier rondjes van 10 cm diameter uit. Leg op elk rondje een flinke lepel vulling, vouw dicht als een half maantje en duw de randjes stevig dicht. Plakt het deeg niet goed? Gebruik dan een beetje water, dat helpt! Druk de randjes vervolgens met een vork stevig aan, zo krijg je het karakteristieke empanada randje! Bestrijk de empanadas met losgeklopt ei en bak ze in +/- 30 minuten goudbruin en gaar.

De empanadas zijn zowel warm als koud heerlijk! Ik eet ze graag met een soepje of frisse salade als avondeten, maar als snack/lunch doen deze hapjes het ook goed. Eigenlijk altijd wel 😉 Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *