web analytics
Bakken,  Borrel

Focaccia broodjes met geitenkaas en rozemarijn

Goedemorgen! Ik heb gisteren heerlijk een dagje lopen bakken! Deze focaccia broodjes met geitenkaas, rozemarijn en tomaatjes kosten even wat tijd om te maken (vooral omdat het deeg 2 uurtjes moet rijzen), maar het is het werk dubbel en dwars waard! Super luchtige en smaakvolle broodjes, zacht van binnen en lekker knapperig van buiten! De geitenkaas zorgt voor een extra zoute en smaakvolle touch vind ik zelf (: Je zou ook nog kunnen variëren door een ander soort kaas te gebruiken, zoals camembert of gorgonzola. Lijkt me ook heerlijk! Ik zou zeggen, neem hier even lekker de tijd voor (vakantieprojectje!) en ga indruk maken met je homemade focaccia broodjes! 

INGREDIËNTEN (voor 8 (flinke) broodjes)

 • 500 g bloem
 • 300 mL warm water
 • 7 g gedroogde gist (1 zakje)
 • 5 g zout
 • 1 el suiker
 • 1 el gedroogde provençaalse kruiden
 • Olijfolie
 • Verse rozemarijn
  Zeezout
 • Handje gekleurde snoeptomaatjes
 • 1 rol geitenkaas (à 180 g)

BEREIDING

Om te beginnen meng je het warme water met de gist en suiker, roer even goed door en laat het mengsel dan 5 minuutjes staan. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen, dit is een goed teken want het betekent dat de gist geactiveerd is! Roer het na 5 minuten even door en laat nogmaals 5 minuten staan.

Zeef in de tussentijd de bloem boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet hier het gistmengsel in. Roer met een spatel de bloem van de zijkant naar het midden totdat het water enigszins is opgenomen. Voeg dan ook het zout, de gedroogde kruiden en 2 el olijfolie toe. Kneed tot een egaal deeg. Stort het deeg uit op een werkblad en kneed in circa 15 minuten tot een elastisch deeg. Als je het deeg uit elkaar trekt en er een flinterdun vliesje ontstaat, heb je lang genoeg gekneed! Maak 8 gelijke bolletjes van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bol elk bolletje deeg op met je vingers. Je trekt hierbij het deeg strak door met je pinken de zijkanten van het deeg onder het bolletje te duwen (dit noem je opbollen). Zo krijg je de bovenkant van het deeg mooi strak! Leg de bolletjes op de bakplaat, bestrijk de bovenkanten met een beetje olijfolie en dek de bolletjes  (losjes) af met vershoudfolie. Laat ze een uur rijzen bij kamertemperatuur.

Bekleed na een uur nog een andere bakplaat met bakpapier. Kneed de bolletjes even kort door, maak nogmaals bolletjes zoals hierboven beschreven staat en leg op elke bakplaat 4 bolletjes. Zorg voor voldoende tussenruimte! Prik met je pinken kleine gaatjes in de bovenkanten van de broodjes, zo krijg je de klassieke focacciastructuur. Bestrijk nogmaals de bovenkanten met een beetje olijfolie en laat de bolletjes weer een uur rijzen bij kamertemperatuur, ook weer afgedekt met vershoudfolie. 

Verwarm de oven voor op 190°C. De broodjes zullen gerezen zijn en de gaatjes wellicht wat minder zichtbaar, dus prik opnieuw met je pink gaatjes in de bovenkant van het deeg. Snijd de geitenkaas en snoeptomaatjes in plakjes, en rits de rozemarijnnaalden van de takjes. Verdeel deze over de broodjes, en duw hierbij de geitenkaas, tomaatjes en rozemarijnnaalden een beetje in het deeg. Bestrijk de broodjes nogmaals met een klein beetje olijfolie en bestrooi ze met zeezout. 

Bak de focaccia broodjes in +/- 25 minuten goudbruin in de oven. Enjoy!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *