web analytics
Bakken,  Lunch

Bagels met chili-mascarponedip en avocado

Goedemorgen! Ik had nog nooit zelf bagels gemaakt, en dit werd hoog tijd want het is super easy en leuk om te maken! Even deeg voorbereiden, 2x laten rijzen, de ‘bagelvorm’ shapen.. en dan de broodjes eerst een minuutje koken in kokend water (!!) in een pan voordat je ze in de oven afbakt! Klinkt gek, niet? Maar dit is dus precies de manier waarop bagels hun karakteristieke korst krijgen! Fascinerend… Anyways, ik heb gekozen om mijn bagels te beleggen met een chili-mascarpone-roomkaas dipje, avocado en rucola. Een heerlijke wennerij als lunch of brunch! Lees snel verder voor het recept!

°C. INGREDIËNTEN (4 stuks)

 • 250 g bloem
 • 5 g zout
 • 4 g gedroogde gist
 • 10 g suiker
 • 150 mL lauwwarm water
 • Gemengde zaden

Topping

 • 3 el mascarpone
 • 3 el roomkaas
 • 2 el chilisaus
 • 2 avocado’s
 • Rucola

BEREIDING

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem, samen met het zout, gist, suiker en water tot een glad deeg. Kneed dit minimaal 10 minuten goed door! Ik heb zelf wel 15 minuten gekneed, just to be safe. Want je wil natuurlijk mooie luchtige bagels! Vorm het deeg tot een bal en laat deze in een afgedekte kom 1 uur rijzen op een warme plek. Maak vervolgens 4 gelijke kleinere bolletjes van het deeg, en duw hier met je vingers een gat in. Je maakt er dus een soort donut van ;-). Werk ze met je handen een beetje bij totdat ze mooi rond zijn, en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bagels nog 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 

Dan is het tijd om de bagels te ‘koken’! Breng in een grote pan ruim water aan de kook, en leg de bagels voorzichtig (2 per keer) in de pan. Laat ze ruim een minuut koken, en keer ze ondertussen een keer om zodat beide kanten van de bagels goed worden verhit. Laat ze vervolgens uitlekken op een droge theedoek. Herhaal dit nogmaals voor de laatste 2 bagels.

Leg de bagels dan nogmaals de (met bakpapier beklede) bakplaat en verwarm de oven voor op 220°C. Bestrooi de bovenkanten met toppings naar keuze, ik gebruikte een zadenmix met sesam-, chia- en lijnzaadjes. Maar 1 soort van deze zaden kan bijvoorbeeld ook prima! Bak de bagels vervolgens in +/- 20 minuten goudbruin. Houd tegen het einde van de baktijd de oven even in de gaten, je wilt ze niet té bruin bakken natuurlijk 😉 

Als de bagels iets zijn afgekoeld, kun je ze gaan beleggen! Snijd ze met een scherp mes horizontaal doormidden, en meng de roomkaas, mascarpone en chilisaus door elkaar tot een glad mengsel. Proef even of je de hoeveelheid chilisaus oké vindt, experimenteer anders wat met de verhoudingen! Smeer de bagels in met de dip, en beleg met wat rucola en plakjes avocado. Strooi hier nog wat zout en peper overheen, en enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *