web analytics
Bakken,  Desserts

Apfelstrüdel met grand marnier

Als we niet op wintersport kunnen, dan moeten we het gevoel zelf maar in huis halen toch? 😉 Apfelstrüdel is echt zo’n gerecht dat voor mij onlosmakelijk verbonden is met sneeuw, zon, skieeën en warme chocolademelk.. Zulke fijne herinneringen! Ik ben aan de slag gegaan met het recept hiervoor, en heb er een kleine kookroom touch aan gegeven natuurlijk! Mijn variant is met grand marnier, walnoten en sinaasappelrasp, mmm! Maak er vooral ook vanillesaus bij en serveer het gerecht warm, succes gegarandeerd!

INGREDIËNTEN (+/- 6-8 personen)

Apfelstrüdel

 • 200 g bloem
 • 100 g roomboter
 • 120 mL lauwwarm water
 • Snufje zout
 • 4 elstar appels
 • 50 g rozijnen
 • 75 g walnoten
 • 50 mL grand marnier
 • 1/2 sinaasappel (rasp)
 • 1 el kaneel
 • 1 tl kruidnagel
 • 100 g suiker
 • Paneermeel

Vanillesaus

 • 250 mL slagroom
 • 100 mL melk
 • 1/2 vanillestokje
 • 4 eidooiers 
 • 60 g suiker

BEREIDING

Begin met het wellen van de rozijntjes in de grand marnier, dit kun je eventueel zelfs al een avond van tevoren doen zodat de smaken extra intrekken!

Daarna gaan we verder met het voorbereiden van het deeg, dit moet namelijk nog 1,5 uur rusten voordat je er mee verder kan. Kneed de bloem, 50 g roomboter, het lauwwarme water en het zout tot een soepel deeg. Is het nog iets te plakkerig, voeg dan nog een klein beetje bloem toe. Breng ondertussen een laag water in een steelpannetje aan de kook. Als het water kookt, giet je de pan leeg, leg je een stukje bakpapier onderin de pan en leg je hier het deeg op. Doe de deksel op de pan en laat het deeg nu 1,5 uur rusten.

Schil ondertussen de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine blokjes en meng deze met de suiker, kaneel, kruidnagel en sinaasappelrasp. Hak de walnoten in stukjes en roer deze samen met de gewelde rozijnen (evt overgebleven likeur mag er gewoon bij! ;-)) door het appelmengsel. Roer even goed door en laat staan voor verder gebruik.

Rol het strüdeldeeg uit op een bebloemd oppervlak tot een lap van ongeveer 20 bij 30 cm. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 190°C. Verplaats je deegplak naar de bakplaat en rek hierop het deeg met je handen voorzichtig verder uit tot een lap van 50 bij 70 cm. Smelt de overige roomboter en smeer met de helft hiervan de deegplak in. Strooi vervolgens een dun laagje paneermeel over het deeg. Verdeel in de lengte op ongeveer 5 cm van 1 zijkant de appelvulling. Je hebt dus een lange strook appelvulling, gecentreerd aan 1 kant van het deeg. Vouw de zijkanten (de kortste kanten) naar binnen en rol met behulp van het bakpapier heel voorzichtig het deeg op. Zorg ervoor dat de strüdel met de naad naar beneden op het bakpapier komt te liggen. Smeer de bovenkant van de strüdel in met de overgebleven gesmolten roomboter. Bak de strüdel in +/- 50 minuten goudbruin in de oven en laat vervolgens iets afkoelen.

Ondertussen kun je de vanillesaus maken! Ik gebruikte het basisrecept van Rutger van den Broek. Snijd hiervoor het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Verwarm de slagroom in een steelpannetje samen met het vanillemerg en het stokje. Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker en de melk op. Als de slagroom bijna kookt, verwijder je het vanillestokje en giet je de helft op het eimengsel, onder voortdurend roeren. Giet vervolgens dit mengsel weer terug in de pan en laat je vanillesaus op laag vuur indikken. De structuur is goed wanneer je met een spatel een streep door de saus kan trekken en deze niet doorloopt. Haal de saus eventueel nog door een zeef om klontjes of restanten van het vanillestokje te verwijderen.

Snijd de apfelstrüdel in langwerpige plakken/stukken en serveer met poedersuiker en warme vanillesaus. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *