web analytics
Taarten

Bosvruchtenslof met witte chocolade

Hi! Als je nog een feestje/verjaardag/oid op de planning hebt staan en een lekker taartje wilt bakken die sowieso bij iedereen in de smaak zal vallen, dan heb ik er eentje voor je! Of zonder gelegenheid natuurlijk, voor als je jezelf gewoon even wilt verwennen 😉 Deze zomerse bosvruchtenslof met witte chocolade is niet alleen een vrolijk plaatje om te zien maar smaakt ook heeerlijk! De klassieke sloffenbodem met amandelspijs is afgetopt met een romige witte chocoladevulling en een hele lading vers fruit. Ik maakte er ook zelf witte chocoladeschotsen bij ter garnering, maar die kun je natuurlijk ook prima weglaten. Staat wel leuk! Naast de slof met frambozencurd en meringue die al op mijn blog te vinden is, is dit denk ik mijn nieuwe favoriet!!

INGREDIËNTEN

Sloffenbodem

 • 250 g bloem
 • 180 g roomboter
 • 100 g suiker
 • 80 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 eidooier
 • 1 citroen (rasp)
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/4 tl zout

Amandelvulling

 • 200 g amandelspijs
 • 1 ei

Roomvulling

 • 250 mL slagroom
 • 250 g witte chocolade

Garnering

 • Verse bosvruchten (ik gebruikte frambozen, bramen, blauwe bessen en rode bessen)

Tip: witte chocoladeschotsen ter garnering, hiervoor heb je 150 g witte chocolade nodig!

BEREIDING

Begin met het maken van het deeg voor de sloffenbodem! Meng alle ingrediënten door elkaar tot een soepel en egaal deeg, verpak dit in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 

Maak in de tussentijd de roomvulling. Smelt hiervoor de slagroom en witte chocolade au bain marie (in een hittebestendige kom op een pan met heet/bijna kokend water, zo verwarm je de inhoud van de kom heel geleidelijk!). Roer regelmatig door, en verwarm de slagroom en chocolade totdat de chocolade gesmolten is. Roer goed door tot een egale room, er mogen geen stukjes chocolade meer te zien zijn. Giet de room vervolgens in een lage, platte schaal, dek deze af met vershoudfolie en laat ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast. De room moet helemaal koud geworden zijn voordat je ‘m verder verwerkt. 

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een grote ronde lap ter grootte van de springvorm. Bedek hiermee de bodem van de springvorm. Druk de bodem glad en strak met de bolle kant van een lepel. Verdeel het amandelspijs over de bodem, en laat hierbij 1.5 cm van de rand vrij. Zet de vorm vervolgens 23-28 minuten in de oven, totdat deze goudbruin gebakken is. Haal de vorm dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Als de room is afgekoeld, giet je deze in een beslagkom en klop je het kort, op hoge snelheid, op met een mixer. De room moet stevig opgeklopt worden! Mix vooral niet te lang, want dan kan de room gaan schiften. Doe de room in een spuitzak met een glad mondje en verdeel dit over de (afgekoelde) sloffenbodem. Garneer met het fruit, en bestrooi evt. met wat poedersuiker voor een mooi ‘sneeuweffect’. Enjoy!

Tip: als je de witte chocoladeschotsen wilt maken, smelt dan 150 g witte chocolade au bain marie. Als de chocolade goed gesmolten is, giet je 2/3 deel hiervan op een marmeren werkblad/plaat. Spatel dit door/schep om met een palletmes totdat de chocolade ongeveer 26ºC is. Je kunt dit meten met een kookthermometer, of een beetje op de gok doen 😉 Schep de ietwat afgekoelde chocolade door de warme chocolade heen, schep kort en snel goed door en stort dit alles vervolgens op een groot vel bakpapier. Strijk glad met een (schoon) palletmes en laat volledig afkoelen. Het kan helpen om het bakpapier nog eventjes in de koelkast te leggen om de chocolade extra goed uit te laten harden. Breek de chocolade vervolgens in stukken en garneer hier je taartje mee! 🙂 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *