web analytics
Taarten,  Vegan

Vegan banoffee pie

De welbekende banoffee pie (banaan & karamel), maar dan vegan! De slagroom is vervangen door kokosroom, en dan dulce de leche door een ‘karamel’ gemaakt van dadels en pindakaas, ook nog eens een stukje gezonder dus 🙂 Voor de bodem heb ik gewoon een korstdeeg gemaakt en de roomboter vervangen door plantaardige boter en het ei door lijnzaadgel (tip: goeie ei vervanger!) Afgetopt met kokosflakes, pinda’s en pure chocolade (ook vegan ;-)) is deze vegan banoffee echt een toppertje! En heel leuk en makkelijk om te maken. Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Bodem

 • 225 g bloem
 • 160 g plantaardige boter (ik gebruikte Flora Plant)
 • 80 g suiker
 • 1 eetlepel lijnzaadgel (of 1 el gemalen lijnzaad, 10 minuten geweekt in 3 el warm water)
 • 1 citroen (rasp)
 • Snufje zout

‘Karamel’

 • 25 medjool dadels
 • 4 el pindakaas
 • 2 tl vanille-extract
 • 2 el citroensap

Kokosroom + toppings

 • 2 blikken kokosmelk (niét de light variant!)
 • 2 el suiker
 • 2 à 3 bananen
 • Ter decoratie: pinda’s, kokosflakes, gesmolten pure chocolade

BEREIDING

Zet een avond van tevoren de blikjes kokosmelk ondersteboven in de koelkast. Zo verzamelt zich de kokosroom aan de kant waar je het blikje openmaakt en kun je dit er makkelijk vanaf scheppen.

Begin met het maken van het deeg. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Verpak dit in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 

Vet een gekartelde vorm met losse bodem van 26 cm doorsnede in. Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een grote ronde lap, die de bakvorm geheel kan bekleden. Bekleed de bakvorm met het deeg, en snijd het overtollige deeg aan de randjes weg. Bak de bodem blind in de oven, voor 20 minuten met blindbakvulling, gevolgd door 10 minuten zonder blindbakvulling. Laat de bodem vervolgens geheel afkoelen. 

Dan gaan we nu verder met de karamel! Doe alle ingrediënten hiervoor in de keukenmachine en mix/maal in +/- 5 minuten tot een gladde pasta. Mocht het mengsel té sticky blijven, voeg dan een klein beetje water toe. Zet het zolang opzij.

Als de bodem volledig is afgekoeld kun je de karamel over de bodem uitsmeren. Doe dit eventueel met een vochtige lepel als het uitsmeren wat stroef gaat. Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de karamel. Schep de kokosroom uit de blikjes kokosmelk (echt alleen de room, niet de waterige substantie!) en klop dit op samen met de 2 el suiker. Smeer de kokosroom uit over de plakjes banaan. Top af met gehakte pinda’s en kokosflakes. Wil je ook nog een drizzle (vegan) chocolade? Smelt dan wat chocolade au bain marie, doe in een klein spuitzakje en laat dit circa 10 minuutjes in de koelkast liggen om af te koelen. Knip vervolgens het puntje van het spuitzakje en teken strepen over de taart. Tijd om te genieten, enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *