web analytics
Taarten

Amandel-vijgentaart

Goood morning! Ik was al een tijdje op zoek naar een lekker recept voor een vijgentaart, want ik ben echt dól op dit seizoensfruit (vooral verkrijgbaar van augustus t/m oktober)! Maar een lekker recept vinden bleek nogal lastig, ik kon vrij weinig recepten online vinden.. Dus ben ik zelf maar eens aan het brainstormen gegaan! Uiteindelijk heb ik gekozen voor een laagjestaart, opgebouwd uit een smeuïge amandelcake, vijgenjam en banketbakkersroom-botercrème, en afgetopt met verse vijgen en victoriabeslag (krokant en gesuikerd amandelschaafsel). In 1 woord: zálig! Mijn familieleden hebben hier allemaal van lopen smullen! als je de taart ook wilt maken, lees dan snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (1 ronde taart, 18 diameter)

Amandelcake

 • 100 g amandelmeel
 • 100 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g roomboter
 • 180 g suiker
 • 4 eieren
 • Snufje zout
 • 1 tl vanille-extract

Banketbakkersroom botercrème

 • 500 mL halfvolle melk
 • 100 g suiker
 • 1 vanillestokje
 • 45 g maïzena
 • 2 eidooiers
 • 300 g roomboter (kamertemperatuur!)
 • 75 g poedersuiker

Overig

 • 4 flinke el vijgenjam
 • 6 verse vijgen
 • 100 g amandelschaafsel
 • 100 g suiker
 • 1 eiwit

BEREIDING

Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160°C. 

Voor de amandelcake splits je de eieren en smelt je de roomboter. Klop de eiwitten op totdat ze stijf zijn. Klop in een aparte kom de eidooiers samen met de suiker, een snufje zout en het vanille-extract op totdat er een lichtgele smeuïge substantie ontstaat (circa 3 minuten mixen). Mix ook de gesmolten roomboter hierdoorheen. Spatel dan de opgeklopte eiwitten hier voorzichtig doorheen. Het is belangrijk om dit met beleid te doen, zodat het mengsel mooi luchtig blijft. Spatel ten slotte ook het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel er doorheen. Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake in +/- 55 minuten goudbruin en gaar. Controleer tegen het einde van de baktijd met een satéprikker of de cake al gaar is: als je hiermee in de cake prikt en hij komt er schoon uit, dan is je cake gaar! Laat de cake vervolgens geheel afkoelen.

Terwijl de cake in de oven staat, kun je beginnen met het maken van de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg uit het stokje. Breng 450 mL van de melk in een steelpannetje aan de kook, samen met het vanillemerg. Klop in een aparte kom de eidooiers samen met de maïzena, suiker en de overige 50 mL melk tot een glad papje. Als de melk bijna kookt, giet je de helft hiervan onder voortdurend roeren bij het ei-maïzenapapje. Roer goed door en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan, bij de overige melk. Breng het mengsel weer aan de kook, en blijf ondertussen goed roeren. De room zal nu beginnen in te dikken, en als je met een spatel een streep door de room kunt trekken en deze niet weer ‘uitloopt’, is de room stevig genoeg. Giet je banketbakkersroom in een lage, platte schaal en dek af met vershoudfolie. Het is belangrijk dat het vershoudfolie direct op de room komt te liggen, zo voorkom je namelijk velvorming! Laat de room helemaal afkoelen.

Als de cake (bijna) is afgekoeld kun je ‘m alvast in 3 plakken snijden. Je kunt hiervoor een taartsnijder gebruiken, maar het kan ook gewoon met een groot kartelmes. Ik gebruik zelf altijd gewoon een mes, en snijd een klein sneetje van boven naar beneden aan de zijkant van de cake. Als je straks plakken hebt gesneden, weet je op deze manier hoe de cakes in eerste instantie boven op elkaar stonden en kun je ze na het aanbrengen van de crème op dezelfde manier terugplaatsen. Zo voorkom je dat je taart scheef komt te staan! 

Snijd dus voorzichtig 3 lagen van de cake, en laat deze indien nodig nog verder afkoelen. 

Voor het victoriabeslag bekleed je een bakplaat met bakpapier en verwarm je de oven voor op 180°C. Meng het amandelschaafsel met het eiwit en de suiker en zorg dat al het amandelschaafsel goed bedekt is. Verdeel dit mengsel over de bakplaat, strijk een beetje glad in bak in circa 20 minuten in de oven goudbruin. Schep de amandelen gedurende het bakken 3 keer om met een spatel, zodat je mooie fijne stukjes krokante amandelen krijgt en niet 1 grote plak amandelkoek 😉

Mix voor de banketbakkersroom-botercrème de banketbakkersroom samen met de roomboter en poedersuiker tot een gladde crème. Let op, zorg dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn! Als er teveel temperatuurverschil tussen de room en boter is, kan je botercrème namelijk gaan schiften. En dit wil je niet 😉

Leg de onderste plak cake op een grote schaal en verdeel hier 2 flinke eetlepels vijgenjam overheen, gevolgd door een lekkere laag botercrème. Dek af met de tweede plak cake en herhaal de stappen. Dek af met de derde plak cake, en smeer de taart rondom in met een dunne laag botercrème. Zet de taart nu minimaal een halfuur in de koelkast zodat de crème wat steviger kan worden. Smeer de taart hierna in met een dikke laag botercrème. Strijk de zijkanten en bovenkant mooi glad m.b.v. een palletmes. Garneer de taart met partjes vijgen en het victoriabeslag. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *