web analytics
Hoofdgerechten,  Lunch

Briochebroodjes met bbq jackfruit en coleslaw

Goeeedemorgen! Deze week is het de nationale week zonder vlees! Daar doe ik natuurlijk ook aan mee. Als we met z’n allen ons steentje bijdragen door structureel minder vlees te eten; heeft dit een substantiële impact op ons milieu én het dierenwelzijn! Ik ben geen vegetariër, maar wel heel erg geminderd in mijn vleesconsumptie. En, dit kan ook zeker enorm lekker zijn! Je kunt heel creatief omgaan met het bedenken van vega recepten, maar je kan natuurlijk ook gebruikmaken van een vleesvervanger. En dat is wat ik ook bij dit recept gedaan heb; briochebroodjes met jackfruit reepjes is barbecuesaus met coleslaw! Mét zelfgemaakte broodjes, barbecuesaus en koolsalade natuurlijk. Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Brioche broodjes (6 stuks)

 • 200 g bloem
 • 1/2 zakje gedroogde gist (à 7 g)
 • 15 g suiker
 • 0,5 tl zout
 • 75 mL melk, lauwwarm
 • 20 g roomboter
 • 1 ei
 • Sesamzaadjes

Koolsalade

 • 150 g  witte kool
 • 150 g rode kool
 • 100 g wortel julienne
 • 6 el mayo
 • 1,5 el witte wijn azijn
 • 1 el limoensap
 • 0,5 tl mosterd
 • 1 el honing
 • 0,5 el gedroogde peterselie
 • Zout, peper

Barbecuesaus

 • 150 mL tomaten passata
 • 70 g bruine basterdsuiker
 • 1 el honing
 • 1,5 el rode wijn azijn
 • 1 el worcestersaus
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl gerookte paprikapoeder
 • Snufje knoflookpoeder
 • Snufje uienpoeder
 • Snufje cayennepeper
 • Zout, peper
 • Maïzena

Overig

 • 2x Rootzz of Nature jackfruit reepjes (te koop bij de AH)
 • Veldsla
 • Verse peterselie

BEREIDING

Begin met het maken van de broodjes! Verwarm de melk tot lauwwarm en doe in een grote mengkom de bloem, gist, suiker, zout, melk, roomboter en een half (!!) ei. Kneed met de hand of in een staande mixer met deeghaak in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Is het te nat, voeg dan wat extra bloem toe. Laat het deeg in de kom afgedekt met vershoudfolie een uur rijzen op een warme plek. Na dit uur haal je het deeg uit de kom, duw je op het aanrechtblad de lucht uit het deeg en verdeel je het deeg in 6 gelijke bolletjes. Maak mooie rondje bolletjes, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek opnieuw af met vershoudfolie en laat nogmaals een uur rijzen. 

Ondertussen kun je de barbecuesaus en koolsalade maken! Doe voor de bbqsaus alle ingrediënten behalve de maïzena in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Wil je een iets dikkere saus, meng dan wat maïzena (ongeveer 0,5 tl) met een beetje water en roer dit door de saus. Warm even mee totdat de saus indikt. Laat de saus afkoelen en schenk deze vervolgens in een flesje/bakje. Afgedekt kun je dit zeker een week bewaren in de koelkast!

Dan de koolsalade; maak een sausje van de mayo, witte wijn azijn, limoensap, mosterd, honing en gedroogde peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Doe de kool en wortel in een grote kom en meng hier de saus doorheen. Dek af met folie en zet zolang opzij (of bewaar in de koelkast).

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop het overige halve ei los met een eetlepel melk, smeer de bovenkant van de bolletjes hiermee in met behulp van een kwastje. Bestrooi de bolletjes met sesamzaadjes en bak ze in 12-15 minuten in de oven goudbruin. 

Bak de jackfruit reepjes samen met 3 el bbqsaus een paar minuutjes in een koekenpan. 

Tijd om de broodjes op te maken! Snijd de broodjes doormidden en beleg achtereenvolgens met veldsla, bbq jackfruit en koolsalade. Drizzle er eventueel nog wat extra bbqsaus overheen en garneer met verse peterselie. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *