web analytics
Taarten

Appel-kaneel rijstevlaai

Morning! Ik ben al weleens vaker aan de slag geweest met vlaaien bakken, maar een rijstevlaai stond nog altijd op mijn lijstje! Als kind vond ik dit altijd z├│’n lekkere taart! Hoog tijd dus om zelf eens aan het bakken te gaan. Het is een klassieke rijstevlaai geworden met een touch door de appel-kaneel topping! En ook bij het koken van de rijstpudding heb ik een kaneelstokje toegevoegd. Extra winters dus ­čśë Ik was heel erg enthousiast! Lees snel verder voor het recept!

INGREDI├őNTEN

Vlaaideeg

 • 250 g bloem
 • 5 g gedroogde gist
 • 40 g roomboter
 • 30 g kristalsuiker
 • 100 mL lauwwarme melk
 • 1/2 tl zout
 • 1/e ei

Vulling

 • 150 g dessertrijst (ik gebruikte die van┬áLassie)
 • 800 mL melk
 • 1/2 vanillestokje
 • 1 kaneelstokje
 • 135 g suiker
 • 2 eieren
 • Snufje zout

Topping

 • 2 appels
 • 4 el suiker
 • 1 tl kaneel
 • Handje rozijnen
 • 300 mL slagroom
 • 1 zakje klopfix
 • Evt. geschaafde witte chocolade

BEREIDING

We beginnen met het maken van de vulling. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Doe de rijst samen met de melk, 100 g suiker, het vanillemerg en vanillestokje en ook het kaneelstokje in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat in 12-15 minuten inkoken tot een rijst ‘pudding’. Het mengsel moet echt flink dikker geworden zijn. Verwijder ten slotte het vanillestokje en kaneelstokje en laat de rijstpudding afkoelen tot kamertemperatuur.┬á

Meng ondertussen alle ingredi├źnten voor het deeg door elkaar. Kneed (met een standmixer) minimaal 10 minuten totdat een soepel deeg ontstaat. Doe het deeg in een bebloemde kom, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 210┬░C en vet een lage vlaaivorm (28 cm diameter) in. Rol het vlaaideeg op een bebloemd oppervlak uit tot een grote ronde lap, groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm (ik doe dit altijd met een deegroller, je rolt hier het deeg omheen en rolt het zo van de roller af de vorm in :-)). Laat het overtollige deeg over de rand heen vallen. Verdeel de afgekoelde rijstpudding over het deeg. Snijd nu de randjes deeg netjes af. Bak de rijstevlaai in +/- 25 minuten goudbruin en gaar. De bovenkant moet mooi gekleurd zijn. Bak zeker niet te lang want dan wordt het deeg droog. Laat de vlaai eerst een halfuur in de vorm afkoelen en vervolgens verder op een taartrooster.

Voor de topping schil je de appels in kleine blokjes. Verhit een eetlepel roomboter in een klein pannetje en bak de appel samen met 1 tl kaneel en 2 el suiker in +/- 10 minuutjes gaar en zacht. Week ondertussen een handje rozijntjes in lauwwarm water. Giet, als de appel klaar is, de rozijnen af en voeg deze bij de appel. Laat volledig afkoelen.

Tijd om de vlaai op te maken! Klop de slagroom samen met 2 el suiker en het zakje klopfix stijf. Doe de slagroom in een spuitzak. Verdeel het appel-kaneelmengsel over het midden van de vlaai en spuit toefjes slagroom langs de rand. Garneer eventueel met wat witte chocoladeschaafsel. Enjoy!

Tip: ook lekker om een eetlepel (bruine) rum te mengen door het appel-kaneelmengsel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *