web analytics
Desserts

Pavlova met bramenbavarois en pralinémousse

Haaai! Morgen is het alweer kerst, wat vliegt de tijd he.. wees niet bang, ik ga hier geen melancholisch betoog houden. Maar het was zéker weer een bijzonder jaar! Geniet vooral lekker deze dagen met je familie en dierbaren.. én pak lekker uit met je kerstdiner! Als je nog op zoek bent naar een dessert recept.. ik maakte deze pavlova met bramenbavarois en hazelnootpraliné-chocolademousse! Ik zal eerlijk zijn, hij moet hier nog aangesneden worden dus ik kan je nog niet vertellen hoe het geheel smaakte, maar alle afzonderlijke onderdelen waren om je vingers bij af te likken, yum! Daar steel je wel de show mee hoor 😉 Benieuwd? Lees dan snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN
Pavlova

 • 6 eiwitten
 • Snuf zout
 • 225 g fijne kristalsuiker
 • 1,5 tl maïzena
 • 1,5 tl witte wijn azijn
 • 125 g poedersuiker

Bramenbavarois

 • 250 g diepvries bramen
 • 60 g suiker
 • 1/2 limoen (sap)
 • 3 blaadjes gelatine
 • 250 mL slagroom

Hazelnoot-praliné-chocolademousse

 • 100 g pure chocolade
 • 3 eieren
 • 1 el suiker
 • Snuf zout
 • 75 g hazelnoten
 • 65 g suiker
 • 20 mL water

Garnering

 • 250 g verse bramen
 • Verse munt

BEREIDING

Begin een dag van tevoren! Dan heeft de pavlova voldoende tijd om af te koelen en je vullingen om op te stijven. 

Begin met het maken van de pavlova. Verwarm de oven voor op 120ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Splits de eieren en klop de eiwitten in een vetvrije kom (evt met wat citroensap de kom en garde schoonmaken) op met een snuf zout. Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe. Klop door totdat er stevige schuimpieken ontstaan. Spatel vervolgens de poedersuiker, witte wijn azijn en maïzena door het schuim heen. Schep je eiwitschuim in een ronde cirkel van +/- 30 cm doorsnede op het bakpapier. Zet de bakplaat in de oven en bak de pavlova 2 uur. Zet dan de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen. 

In de tussentijd kan je mooi de vullingen gaan maken! Te beginnen met de bramenbavarois. Laat hiervoor de gelatine weken in een ruime bak met koud water (+/- 5 minuten). Doe de bramen in een steelpannetje met 35 g suiker. Verhit, laat de bramen kapot koken en de suiker oplossen. Pureer dan de bramen met een staafmixer. Maak het steelpannetje schoon en doe hier het limoensap in. Verhit het limoensap. Als dit bijna aan de kook is, knijp je de blaadjes gelatine uit en roer je deze door het limoensap. Roer goed door totdat de gelatine volledig opgelost is en voeg dit goedje vervolgens bij de bramenpuree. Meng goed door elkaar. Laat de bramenpuree ongeveer een halfuurtje afkoelen. 

Ondertussen kan je de chocolademousse gaan maken! Smelt hiervoor de pure chocolade au bain marie en splits de eieren. Klop de eiwitten samen met een snufje zout in een vetvrije kom op. Voeg zodra de eiwitten luchtig beginnen te worden ook de suiker toe. Klop door totdat er stevige schuimpieken onststaan. Ondertussen klop je de eidooiers goed door. Als de chocolade volledig gesmolten is, zet je deze aan de kant. Zorg ervoor dat de chocolade niet té heet is, en roer dan de eidooiers snel door de chocolade. Spatel direct hierna de helft van de opgeklopte eiwitten door het chocolademengsel. Spatel vervolgens de rest van het eiwit ook er doorheen. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Doe de chocolademousse in een kom, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Verder met de bramenbavarois! Klop de slagroom lobbig met 25 g suiker. Voeg de helft hiervan toe aan de bramenpuree, spatel rustig door. Als alles goed gemengd is, voeg je het bramengoedje bij de andere helft van de slagroom. Spatel wederom rustig door. Doe de bramenbavarois in een kom, dek af met vershoudfolie en laat ook deze vulling minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. 

Voor de chocolademousse gaan we ook nog gekarameliseerde hazelnoten maken. Verwarm de oven voor op 150ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster de hazelnoten in +/- 10 minuten goudbruin. Doe vervolgens 65 g suiker samen met 20 mL water in een steelpannetje. Laat tot goudbruin karameliseren en voeg dan de hazelnoten toe. Roer snel door, haal de pan van het vuur en stort de gekarameliseerde noten uit op het bakpapier. Laat volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je de hazelnoten in grove stokken breken en deze vervolgens fijnmalen in een keukenmachine/hakmolentje. De helft hiervan spatel je door de chocolademousse. De andere helft is ter garnering.

Dan de finishing touch! Leg de pavlova op een taartschaal/plateau. Spuit achtereenvolgens toefjes van de chocolademousse en bramenbavarois op de pavlova. Garneer met verse bramen, de resterende hazelnoten en wat verse munt. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *