web analytics
Desserts,  Voor- en bijgerechten

Klassieke stoofpeertjes

Hi! Ik bedacht me dat ik nog geen recept voor stoofpeertjes op KookRoom had staan! Schande! Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de kerstdagen 😉 Er zijn natuurlijk enorm veel manieren om stoofpeertjes te bereiden, en veel gerechten om deze in te verwerken. Zelf kan ik enorm genieten van stoofpeertjes als bijgerecht tijdens een klassiek kerstdiner, maar ik vind het ook heerlijk om ze te verwerken in een taart of dessert! Zo vind je op mijn blog bijvoorbeeld een recept voor een stoofpeertjes tiramisu, en voor een chocolade stoofpeertjes cheesecake. Allebei echte aanraders! Hierbij in ieder geval mijn recept, op basis van rode wijn, met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappel. Genieten!

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 400 mL rode wijn
  • 100 g rietsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • Stukje sinaasappelschil (hoeveelheid naar smaak)

BEREIDING

Begin met het schillen van de stoofpeertjes. Ik vind het zelf mooi om de peertjes in z’n geheel te bereiden en het steeltje eraan te laten. Dat staat zo mooi! Doe de peertjes in een grote kookpan en voeg hieraan de rode wijn, rietsuiker en specerijen toe. Vul de pan aan met kokend water totdat de peertjes bijna geheel bedekt zijn. Breng het mengsel aan de kook en stoof de peertjes vervolgens in circa 2 uur gaar, op zacht/middel vuur. Roer ondertussen een paar keer door. 

Voor het serveren neem ik vaak een beetje kookvocht en leng ik dit aan met een theelepel maïzena. Verwarm dit zachtjes in een steelpannetje totdat het mengsel gaat indikken. Garneer hiermee de peertjes voor het serveren, dan krijgen ze een mooie glans. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *