web analytics
Borrel,  Vegan

Vegan groenteballetjes

Goedemorgen! De kerstdagen zijn helaas weer voorbij, maar oud en nieuw komt er natuurlijk nog wel aan! Ik ben aan de slag gegaan met een lekkere gezonde snack voor op oudjaarsavond: namelijk deze groenteballetjes! Ik maakte de balletjes op basis van cannellini bonen, geroosterde paprika, wortel, doperwtjes en mais. Bomvol eiwitten en groente dus, en ook nog eens helemaal vegan! Je kunt eigenlijk alle kruiden erdoor gooien wat je lekker vindt om de balletjes op smaakte brengen. Ik gebruikte gerookte paprikapoeder (my favorite!), komijn, chili, oregano en wat verse koriande, maar hier kun je dus prima mee variëren! Ik denk dat een Italiaanse variant met basilicum en zongedroogde tomaatjes ook lekker zou zijn… misschien ga ik daar hierna maar eens mee aan de slag 😉 Maar voor nu, lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

  • 200 g cannellini bonen (1 klein blikje, uitlekgewicht van 125 g)
  • 50 g wortel
  • 50 g mais
  • 50 g doperwtjes (vriezer)
  • 1 geroosterde paprika (uit pot)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Gedroogde kruiden: gerookte paprikapoeder, komijn, chili, oregano, zout, peper
  • Klein handje verse koriander
  • 25 g paneermeel

BEREIDING

Begin met het snijden van de groenten. Hak de wortel en geroosterde paprika fijn en snipper de ui. Pers het teentje knoflook uit. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en wortel voor ongeveer 5 minuutjes. Laat dit mengsel vervolgens een klein beetje afkoelen.

Spoel de cannellinibonen in een vergiet af. Pak een keukenmachine en mix hierin het ui-wortelmengsel samen met de cannellini bonen, geroosterde paprika, gedroogde kruiden en verse koriander tot een grof mengsel. Schep dit mengsel vervolgens in een beslagkom en meng met een spatel de mais en doperwtjes er doorheen. Voeg ten slotte het paneermeel toe en meng met je handen tot een licht plakkerig mengsel. Voeg nog wat extra paneermeel toe als het echt te plakkerig blijft, enbreng eventueel nog meer op smaak met kruiden, en/of zout en peper. 

Vorm met natte handen kleine balletjes (circa 3 cm doorsnede) van het beslag. Dit recept is voldoende voor circa 12-14 groenteballetjes! Leg ze op een bord en laat minimaal een halfuur rusten in de koelkast.

Verhit vervolgens een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak op middelmatig uur de groenteballetjes, terwijl je ze regelmatig blijft keren, in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Lekker om te serveren met wat chilisaus, enjoy! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *