web analytics
Hoofdgerechten

Spicy pizza gorgonzola

Pizza time! Altijd toch? Ik ben dol op pizza, en al helemaal als er lekker veel kaas op zit haha. Deze spicy pizza met gorgonzola is dan ook helemaal mijn ding! Een zelfgemaakte krokante en lekker dunne pizzabodem, afgetopt met een zoet-pittige tomatensaus, parmezaan, mozzarella, gorgonzola, paprika, tomaatjes, basilicum en chilipeper! Je kunt uiteraard genoeg variëren hierin, bijvoorbeeld met andere kazen of groentes. Maar dit is in ieder geval een top basis recept (bodem + tomatensaus) om mee te starten. Lees snel verder voor het recept voor deze spicy pizza gorgonzola!

INGREDIËNTEN

Pizzadeeg

 • 500 g bloem
 • 8 g zout
 • 7 g gedroogde gist (precies 1 zakje dr Oetker)
 • 275 mL lauwwarm water
 • 2 el olijfolie

Tomatensaus

 • 3 el tomatenpuree
 • 2 trostomaten
 • 1/2 chilipeper
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl suiker
 • Handje verse basilicum
 • Zout, peper, gedroogde oregano

Toppings

 • 100 g gorgonzola dolce
 • 50 g parmezaanse kaas
 • 1 bolletje mozzarella
 • 1 paprika
 • Paar cherrytomaatjes
 • Handje verse basilicum
 • 1/2 chilipeper

Begin met het bereiden van het deeg. Meng hiervoor de gist door het water, meng even goed door met een vork en laat het mengsel +/- 10 minuten door. Als het mengsel begint te schuimen, is de gist geactiveerd.

Voeg het gistmengsel toe aan de bloem, samen met het zout en de olijfolie. Kneed met de hand of in de keukenmachine in circa 10-15 minuten met de hand tot een soepel en elastisch deeg. Je moet in ieder geval een dun vliesje van het deeg kunnen trekken, dan weet je dat het deeg ready is! Als het deeg iets te droog is, voeg je iets extra water toe. Is het wat te nat, voeg dan juist wat extra bloem toe. 

Verdeel het deeg in 2 bollen (elk voor 2 pizza’s), en laat deze elk in een ingevette kom afgedekt met een natte theedoek +/- 1 uur op een warme plek rijzen. Na dit uur kneed je het gerezen deeg even kort door. Eventueel kun je 1 bol invriezen om later te gebruiken.

Ondertussen kun je ook vast de tomatensaus maken! Snipper de ui en pers de teentjes knoflook uit. Hak de chilipeper en verse basilicum fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit een el olijfolie in een pannetje en fruit hierin de ui, knoflook, chilipeper en basilicum voor circa 2 minuutjes. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze minimaal 1 minuut mee om te ontzuren. Voeg dan de tomatenblokjes toe, een theelepel suiker en een klein scheutje water. Laat het mengsel +/- 10 minuutjes pruttelen/inkoken tot een sausje. Breng op smaak met zout, peper en oregano. 

Rol het deeg uit tot 2 ronde pizza’s en verwarm de oven voor op 225°C. Smeer de pizzabodems in met de tomatensaus. Snijd de paprika in dunne repen en de cherrytomaatjes in plakjes. Verdeel eerst de parmezaanse kaas over de tomatensaus, gevolgd door de paprika en cherrytomaatjes. Snijd/scheur de mozzarella en gorgonzola in stukjes en top hier de pizza mee af. Verdeel ook wat blaadjes basilicum over de pizza en bak deze vervolgens in +/- 10-15 minuten goudbruin in de oven. Let op, dit kan enorm verschillen per oven! Hou gewoon even goed in de gaten wanneer je pizza er goed uit ziet 😉

Garneer de pizza met wat extra verse basilicum en in dunne ringetjes gesneden chilipeper. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *