web analytics
Bakken

Deense koffiebroodjes

Een hele goede morgen! Het maken van Deense koffiebroodjes stond al een hele tijd op mijn ‘to bake’ list, maar het is er eindelijk van gekomen! Eigenlijk maak je deze heerlijke broodjes met hetzelfde deeg als voor croissants, dus getoerd gerezen deeg. Vervolgens vorm je dit deeg tot krakelingen, vul je ze met banketbakkersroom en bak je ze af. Je kunt ze nog aftoppen met wat extra (koude) banketbakkersroom, vers fruit en afdekgelei en voila! Erg leuk om te maken voor een uitgebreid ontbijt of brunch, of misschien zelfs wel voor moederdag? Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Deeg

 • 250 g bloem
 • 25 g suiker
 • 60 mL volle melk
 • 60 mL lauwwarm water
 • 3,5 g gedroogde gist
 • 5 g zout
 • 50 g roomboter (kamertemperatuur)
 • 125 g roomboter (koud)
 • 1 ei (geklutst, om deeg mee te bestrijken)

Banketbakkersroom

 • 500 mL melk
 • 100 g suiker
 • 2 eidooiers
 • 45 g maïzena
 • 1 vanillestokje

Overig

 • Vers fruit (ik gebruikte aardbeien, ananas en rode druiven)
 • 2 blaadjes
 • gelatine
 • 175 mL water
 • 25 mL citroensap
 • 40 g suiker

BEREIDING

We beginnen uiteraard met het deeg. Doe hiervoor de bloem, suiker, melk, zout en roomboter in de mengkom van een staande mixer en los de gist op in het water. Meng de gist met het water even kort door en voeg dit vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten. Kneed 4 minuten op lage snelheid en vervolgens 7 minuten op middelhoge snelheid. Als het deeg zelf een bal gaat vormen, haal je het uit de mengkom en vorm je het op een met bloem bekleed oppervlak tot een rechthoek. Verpak in vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.

Pak de (koude) roomboter en leg dit tussen 2 vellen bakpapier. Rol met een deegroller uit tot een vierkant van 15 bij 15 cm. Zorg ervoor dat je ‘boterplak’ gelijkmatig is qua dikte. Vervolgens pak je het deeg uit de koelkast en rol je hier een vierkant van 25 bij 25 cm van. Leg de plak boter (zonder bakpapier ;-)) als een ruitje in het midden van de plak deeg en vouw de hoekjes van het deeg over de boter heen. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van 60 bij 20 cm. Nu gaan we het deeg ’toeren’. Vouw het onderste 1/3 deel van het deeg naar het midden, en vouw het bovenste deel hier weer overheen. Laat nu je deeg 30 min. rusten in de koelkast, verpakt in vershoudfolie.

Na 30 minuten haal je het deeg uit de koelkast en draai je het een kwartslag. Rol opnieuw uit tot een rechthoek van 60 bij 20 cm en herhaal de vouwstappen van het toeren. Laat het deeg opnieuw 30 min. rusten in de koelkast.

Herhaal de stap nog 1 keer (kwartslag draaien, uitrollen, vouwen), je hebt je deeg nu in 27 laagjes gevouwen. Laat nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast.

Ondertussen kun je de banketbakkersroom gaan maken! Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Breng 450 mL melk samen met het vanillemerg en het vanillestokje in een pannetje aan de kook. Meng in een kom de overige 50 mL melk samen met de eidooiers, suiker en maïzena tot een glad papje. Zodra de melk kookt, verwijder je het vanillestokje en giet je de helft van de melk op het ei-mengsel, onder voortdurend roeren. Giet dit vervolgens terug in de pan, ook onder voortdurend roeren, en breng het mengsel weer aan de kook. De room zal nu langzaam indikken. Als je een streep door de room trekt en deze loopt niet uit, dan is de dikte goed en kun je de pan van het vuur halen. Giet de room in een lage schaal en dek af met vershoudfolie (moet direct op de room liggen!) om velvorming te voorkomen. Laat geheel afkoelen.

Verder met het deeg! Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een rechthoek van 25 cm bij 35 cm en snijdt hieruit repen (in de lengte) van circa 1,5 cm breed. Je kunt zo dus ongeveer 15 koffiebroodjes maken! Draai de repen deeg vanuit beide kanten zodat je een soort ‘wokkel’ maakt, en vorm hier vervolgens een krakeling van. Leg alle krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat (bak ze in 2 porties). Doe de helft van de banketbakkersroom in een spuitzak en vul hiermee de gaatjes in de krakelingen op. Deze room bak je dus straks mee! Laat de krakelingen nu nog 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200ºC en bak de krakelingen vervolgens in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze volledig afkoelen.

Doe de overige banketbakkersroom in een spuitzak en spuit hiervan nog een dun laagje op de krakelingen. Beleg met plakjes fruit naar keuze (ik gebruikte aardbeien, ananas en rode druiven).

De laatste stap is het maken en gebruiken van de afdekgelei die we maken met gelatine. Week hiervoor de blaadjes gelatine in koud water. Doe vervolgens de 175 mL water samen met het citroensap en de suiker in een pan en verwarm totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Roer goed door en laat het mengsel vervolgens afkoelen in de koelkast totdat het iets begint in te dikken. Roer ondertussen af en toe door. Bestrijk hierna de koffiebroodjes met de afdekgelei en laat ze minimaal 15 minuten staan voordat je ze serveert. Of bewaar ze tot die tijd in de koelkast.. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *