web analytics
Bakken,  Ontbijt,  Vegan

Mueslibrood met abrikozen

Good morning! De Paasdagen komen er weer aan, dus het leek mij wel tijd om wat lekkere ontbijt/brunch/lunch recepten te posten! Ik ben dol op een goed gevuld brood, het liefst met veel noten en gedroogd fruit, vers uit de oven. Ik was ook altijd al dol op mueslibolletjes, daar kun je mij altijd blij mee maken! Maar hoe leuk is het om zelf een mueslibrood te maken? En dan niet de klassieke, maar wel met een leuke twist natuurlijk 😉 Ik maakte dit mueslibrood met gedroogde arbikozen, rozijnen, cashewnoten en hazelnoten. Oh ja, en een vleugje citroen om de start van de Lente te vieren! En ook goed om te weten, met een paar kleine aanpassingen kun je dit brood heel makkelijk vegan maken!

INGREDIËNTEN

 • 200 g volkoren-speltmeel
 • 150 g tarwebloem
 • 200 mL (plantaardige) melk 
 • 50 g (plantaardige) roomboter (bijv. Flora Plant)
 • 1 el suiker
 • 5 g gedroogde gist
 • 3/4 tl zout
 • 1/2 citroen (rasp)
 • 60 g rozijnen
 • 60 g gedroogde abrikozen
 • 60 g noten (ik gebruikte cashewnoten en hazelnoten)
 • Handje grove havermoutvlokken

BEREIDING

Meng voor het deeghet volkoren-speltmeel met de tarwebloem. Smelt de roomboter en verwarm de melk (lauwwarm). Voeg het zout, de suiker, citroenrasp, gesmolten roomboter en lauwwarme melk toe aan het meel en als laatste ook de gist toe. Gooi de gist nooit direct op het zout, want dan verliest het haar werking! Meng met je handen of met de mixer tot een samenhangend deeg. Kneed vervolgens in 10-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je weet dat je voldoende hebt gekneed, wanneer er een dun vliesje ontstaat als je het deeg voorzichtig uit elkaar trekt. 

Hak vervolgens de noten grof en snijd de abrikozen in kleine stukjes. Kneed de rozijnen, abrikozen en noten door het deeg en zorg ervoor dat dit een beetje gelijk verdeeld is. Vorm een bol van het deeg, vet een grote beslagkom in met zonnebloemolie en leg hier het deeg in. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg een uur rijzen bij kamertemperatuur. 

Tijd om het brood te gaan vormen! Ik gebruik vaak de techniek om een batard (vloerbrood) te vormen. Kleine tip: als je googled op batard vormen, krijg je direct een YouTube filmpje te zien van ‘Uit de Keuken van Levine’ waarin heel duidelijk stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit moet doen! Als je dit hebt gedaan, besprenkel je de bovenkant van je brood met wat water en duw voorzichtig de grove havermoutvlokken in het deeg. Vervolgens kun je het brood op een met bakpapier beklede bakplaat kiepen (met de naad van het deeg naar beneden) of in een rijsmandje (met de naad van het deeg naar boven, zodat je het brood na het rijzen makkelijk met de ‘goede’ kant naar boven op de bakplaat kunt kieperen) om het vervolgens nogmaals een uur te laten rijzen bij kamertemperatuur. 

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200°C. Bak het brood in +/- 30 minuten goudbruin en gaar en laat eventjes afkoelen voordat je gaat snijden. Ik vind het heerlijk om dit brood te serveren met wat abrikozenconfiture of een plakje (geiten)kaas. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *