web analytics
Bakken

Blueberry cheesecake bananabread

Hallo daar! Nog een bananabread recept! Een combi van 2 van mijn favoriete baksels, cheesecake en bananenbrood, een blueberry cheesecake bananabread! Lekker fris door de citroen en blauwe bessen, en tegelijk heerlijk romig door de cheesecakeswirl! Je zou de blauwe bessen ook nog kunnen vervangen door frambozen of aardbeien, dat lijkt me ook een heerlijke combinatie. Ik ben wel benieuwd wat jullie favoriete bananenbrood is? De classic naturel versie met lekker veel kaneel? Of vinden jullie experimentele versies zoals deze ook wel tof? Let me know!

INGREDIËNTEN

Bananenbrood

 • 200 g speltbloem (patent/tarwebloem kan natuurlijk ook)
 • 100 g suiker
 • 25 g roomboter (gesmolten)
 • 3 rijpe bananen
 • 2 eieren
 • 2 el melk
 • 2 tl bakpoeder
 • Snufje zout
 • 1 citroen (rasp)
 • 200 g verse blauwe bessen

Cheesecakevulling

 • 150 g roomkaas (ik gebruikte monchou)
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 el bloem
 • 1 el suiker
 • 1 ei

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170ºC en vet een cakeblik in. Ik bekleed deze ook vaak met bakpapier zodat je het bananenbrood na het bakken makkelijk uit de vorm kunt ’tillen’!

Meng voor het bananenbrood eerst de bloem met de suiker, het bakpoeder, citroenrasp en zout in een grote beslagkom. 

Prak in een aparte kom de bananen fijn (om mix ze even kort glad in een keukenmachine/hakmolen) en mix hier 1 voor 1 de eieren doorheen. Mix de banaan en eieren samen circa 3 minuten tot een luchtig beslag. Voeg vervolgens ook de roomboter en melk toe en mix nog even kort door. 

Voeg het bananenmengsel bij het bloemmengsel en spatel rustig door tot een glad beslag ontstaat. Voeg dan ook de blauwe bessen toe en spatel deze er rustig doorheen.

Voor het cheesecakemengsel mix je alle ingrediënten tot een glad beslag.

Schep de helft van het beslag in de cakevorm, gevolgd door 2/3 van het cheesecakemengsel (in hoopjes). Roer met een satéprikker of met de achterkant van een lepel rustig door het beslag zodat de twee vullingen een beetje ‘swirlen’ (is dat een woord?). Schep dan het overige beslag er bovenop, gevolgd door de rest van het cheesecakemengsel. Swirl weer met een satéprikker om de vullingen een beetje te mengen. Zet de vorm dan in de oven voor +/- 60-70 minuten. Hou even in de gaten wanneer je bananenbrood gaar is! De satéprikkertest (als je deze in je baksel prikt en hij komt er droog uit is het normaal gesproken gaar ;-)) is nu namelijk vrij lastig door de natte cheesecakevulling.. kijk dus goed of het beslag er in het midden stevig uitziet en of het bananenbrood niet wiebelt. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *