web analytics
Bakken,  Ontbijt

Amandel croissants

Good morning! Kennen jullie de lekkere croissantjes, vers van de Franse bakker, met een amandelcrème vulling erin en krokante amandelen on top? Nou ik dus ook, haha, super lekker zijn die! Leek me dus leek om hier zelf eens mee aan de slag te gaan, aangezien een retourtje Frankrijk er voorlopig niet in zit.. En ze zijn echt enorm lekker geworden! Je bent er wel eventjes mee bezig, maar het is absoluut de moeite waard. Dus als je nog een leuk bakproject voor het weekend zoekt, zijn deze amandel croissants een dikke aanrader! Eet ze vers, dan zijn ze het allerlekkerst. En als je er nou toch nog wat overhebt, doe ze dan de volgende ochtend nog even kort in de oven.. dan worden ze weer heerlijk krokant!

INGREDIËNTEN (8 croissants)

Croissantdeeg

 • 250 g bloem
 • 25 g suiker
 • 60 mL volle melk
 • 60 mL lauwwarm water
 • 3,5 g gedroogde gist
 • 5 g zout
 • 50 g roomboter (kamertemperatuur)
 • 125 g roomboter (koud)
 • 1 ei (geklutst, om deeg mee te bestrijken)

Amandelvulling en topping

 • 60 g amandelmeel
 • 60 g roomboter
 • 120 g suiker
 • 60 mL water
 • 1 ei
 • 10 g bloem
 • 1 el rum/amandelextract/disaronno (ik gebruikte disaronno)

BEREIDING

We beginnen uiteraard met het croissantdeeg. Doe hiervoor de bloem, suiker, melk, zout en roomboter in de mengkom van een staande mixer en los de gist op in het water. Meng de gist met het water even kort door en voeg dit vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten. Kneed 4 minuten op lage snelheid en vervolgens 7 minuten op middelhoge snelheid. Als het deeg zelf een bal gaat vormen, haal je het uit de mengkom en vorm je het op een met bloem bekleed oppervlak tot een rechthoek. Verpak in vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.

Pak de (koude) roomboter en leg dit tussen 2 vellen bakpapier. Rol met een deegroller uit tot een vierkant van 15 bij 15 cm. Zorg ervoor dat je ‘boterplak’ gelijkmatig is qua dikte. Vervolgens pak je het deeg uit de koelkast en rol je hier een vierkant van 25 bij 25 cm van. Leg de plak boter (zonder bakpapier ;-)) als een ruitje in het midden van de plak deeg en vouw de hoekjes van het deeg over de boter heen. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van 60 bij 20 cm. Nu gaan we het deeg ‘toeren’. Vouw het onderste 1/3 deel van het deeg naar het midden, en vouw het bovenste deel hier weer overheen. Laat nu je deeg 30 min. rusten in de koelkast, verpakt in vershoudfolie.

Na 30 minuten haal je het deeg uit de koelkast en draai je het een kwartslag. Rol opnieuw uit tot een rechthoek van 60 bij 20 cm en herhaal de vouwstappen van het toeren. Laat het deeg opnieuw 30 min. rusten in de koelkast.

Herhaal de stap nog 1 keer (kwartslag draaien, uitrollen, vouwen), je hebt je deeg nu in 27 laagjes gevouwen. Laat nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een rechthoek van 20 bij 40 cm. Snijd de randjes met een scherp mes recht bij, en snijdt hier 8 langwerpige driehoeken uit zoals in het plaatje hieronder.

Rol vanaf de brede kant/onderkant elke croissant strak op, en zorg ervoor dat het puntje van de croissant onderop komt te liggen. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de croissants met geklutst ei en laat de croissants +/- 4 uur bij kamertemperatuur rijzen (of een hele nacht in de koelkast). Ik maakte zelf de croissants al de avond van tevoren, en liet ze voordat ik ze de volgende ochtend ging afbakken eerst een uur op kamertemperatuur komen. 

We gaan na het rijzen verder met het maken van de amandelvulling en de suikersiroop. Mix voor de amandelvulling de boter en 60 g suiker samen romig, voeg vervolgens het ei toe en tot slot het amandelmeel en de bloem. Breng op smaak met rum/likeur, doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje en leg dit zolang in de koelkast. Maak de suikersiroop door de overige 60 g suiker samen met het water te verwarmen totdat de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven voor op 220°C en bestrijk de croissants weer met geklutst ei. Bak de croissants +/- 15 minuten, of totdat ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat ze vervolgens ongeveer een halfuurtje afkoelen en snijd de croissants dan in de lengte open, maar net niet helemaal doormidden. Smeer de binnenkant van de croissants royaal in met suikersiroop en spuit in elke croissant een streep amandelcrème. Spuit ook een streepje amandelcrème bovenop de croissants en verdeel hier vervolgens het amandelschaafsel overheen. Bak de croissants +/- 20 minuten op 180°, of totdat het amandelschaafsel licht begint te kleuren. Laat de croissants licht afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *