web analytics
Bakken

Healthy nutella brownies

Hoihoi! Ik ga weer even normaal doen na alle oranjetompoucen hoor, haha. Maaar.. er wordt natuurlijk wel altijd flink gebakken bij mij in de keuken, en dat doe ik nu dus met deze healthy nutella brownies! Doordat ze gemaakt zijn met hazelnootmeel worden ze lekker fudgy en boots je de bekende nutellasmaak na! Niet de real deal, maar een heeeel goed gezond alternatief! 🙂 Ze zijn niet vegan, maar wel vrij van toegevoegde suikers en vetten! Ik heb gebruik gemaakt van het basisrecept van Mariëtte van www.zoetrecepten.nl, en hier mijn eigen draai aan gegeven, lees snel verder hieronder voor het hele recept!

INGREDIËNTEN

 • 250 g dadels (zonder pit)
 • 250 mL ongezoete appelmoes
 • 150 g hazelnootmeel
 • 75 g cacaopoeder
 • 3 eieren
 • 1 tl sinaasappelrasp
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl bakpoeder
 • 0,5 tl zout
 • 150 g hazelnoten, licht geroosterd
 • 150 g pure chocolade
 • Optioneel: zeezout

BEREIDING

Week van te voren de dadels een halfuurtje in een bak met heet water, ze worden zo mooi zacht zodat je straks gepureerd kunnen worden. 

Verwarm de oven voor op 180ºC, en vet een bakvorm van 20×20 cm in en bekleed deze met bakpapier. Rooster de hazelnoten +/- 10 minuten in de oven (op een bakplaat/in een bakvorm), totdat deze licht goudbruin gekleurd zijn. Stop de dadels (uitgelekt) samen met de appelmoes in een blender en maal dit fijn. Je zult tussendoor het mengsel misschien een aantal keer door moeten scheppen/om moeten roeren! Probeer het in ieder geval zo fijn mogelijk te krijgen. 

Schep het mengsel in een beslagkom en voeg hier de cacaopoeder, vanille-extract en sinaasappelrasp aan toe. Mix dit door elkaar, en voeg vervolgens ook 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig in het beslag is opgenomen. Roer ten slotte met een spatel het hazelnootmeel, bakpoeder en zout door het beslag. 

Hak de geroosterde hazelnoten grof en roer +/- 2/3 hiervan door het browniebeslag. De rest bewaar je voor de garnering. Stort dan het beslag in de bakvorm, strijk glad met een spatel en zet de vorm voor +/- 40 min in oven (dek eventueel na 25 min. de bovenkant af met aluminiumfolie zodat de bovenkant van de brownies niet te donker wordt!) Haal de bakvorm uit de oven en laat de brownies geheel afkoelen. 

Smelt dan de pure chocolade au bain marie, en giet deze over de afgekoelde brownie. Strijk de chocolade glad met een spatel en strooi door overgebleven hazelnoten hier overheen. Als je het lekker vindt kun je ook nog wat zeezoutkorrels over de chocolade strooien! Laat de chocolade op kamertemperatuur goed uitharden voordat je de brownies aansnijdt. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *