web analytics
Hoofdgerechten,  Lunch

Pita kipshoarma

Goedemorgen! Wat is voor jou een typisch gerecht voor de vrijdag of zaterdag? Ik ben dol op zelfgemaakte pizza, burgers, of.. een pita kipshoarma! En dit kun je natuurlijk ook heel goed zelf maken. Zelfgemaakt is vaak een stuk lekkerder en ook gezonder dan wanneer je kant en klare producten uit de supermarkt gebruikt! Win-win toch? Zo maakte ik zelf pitabroodjes van volkoren-speltmeel, kipshoarma van kipfilet en een frisse knoflooksaus met kwark. In combinatie met lekker wat groente is dit een heerlijke verantwoorde comfortfood maaltijd voor in het weekend! Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder hieronder!

INGREDIËNTEN (2 personen)

Pitabroodjes

 • 250 g volkoren-speltmeel
 • 3,5 g gedroogde gist
 • Snuf zout
 • 1 el olijfolie
 • 150 mL lauwwarm water

Kipshoarma 

 • 250 g kipfilet
 • Shoarmakruiden (2 tl paprikapoeder, 1 tl gerookte paprikapoeder1 tl koriander, 1 tl komijn, 1/4 tl chilipoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl kerriepoeder, 1/4 tl kaneel, 1/4 tl gember)
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 groene paprika
 • 1 ui

Knoflooksaus

 • 3 el kwark
 • 3 el light mayonaise
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl honing
 • 1 el citroensap
 • 1/2 tl bieslook

Overig

 • IJsbergsla
 • Cherrytomaatjes
 • Verse koriander

BEREIDING

We beginnen met het maken van het deeg voor de pitabroodjes. Dit moet namelijk een uurtje rijzen voordat we verder kunnen. Doe in een beslagkom het speltmeel, de gist en het zout (gooi het zout nooit direct op de gist, dan verliest dit haar werking!). Voeg hier de olijfolie en het lauwwarme water en toe en kneed in +/- 10-15 minuten (met de hand of met een standmixer) tot een elastisch en soepel deeg. Je moet een dun vliesje kunnen trekken van het deeg als je dit voorzichtig uit elkaar trekt. Vorm een bal van het deeg, leg in een bebloemde beslagkom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg een uur rijzen bij kamertemperatuur. 

Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes en meng samen met de shoarmakruiden en een eetlepel olijfolie. Dek af met vershoudfolie en laat de kip een uurtje staan in de koelkast. Meng ook alle ingrediënten voor de knoflooksaus door elkaar in een schaaltje, dek af met vershoudfolie en zet ook deze zolang in de koelkast.

Aan het einde van de rijstijd van het deeg, verwarm je de oven voor op 180°C. Vorm 4 (voor wat grotere pitabroodjes) of 6 (voor wat kleinere) bolletjes van het deeg. Duw ze plat, je vormt ze zo tot een pitabroodje, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in +/- 20 minuten gaar (let op, de grotere broodjes hebben misschien 5 minuten langer nodig om gaar te worden).

Ondertussen kunnen we de kip gaan bakken! Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de kip ongeveer 5 minuutjes, totdat het mooi goudbruin begint te kleuren. Haal de kip dan uit de pan en bewaar deze even in een schaaltje afgedekt met aluminiumfolie. Snijd de paprika’s in lange repen en de ui in grove stukken. Verhit een eetlepel olijfolie in dezelfde pan en bak hierin de ui en paprika’s +/- 10 minuutjes. Voeg aan het einde de kipfilet toe en bak deze nog 5 minuutjes mee om mee te warmen en verder te garen. 

Tijd om de pitabroodjes op te bouwen! Snijd de broodjes met een scherp mes doormidden en beleg deze met de kipshoarma, sla, tomaatjes, knoflooksaus en eventueel wat verse koriander. Chilisaus is hier trouwens ook heel erg lekker bij.. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *