web analytics
Hoofdgerechten,  Lunch,  Vegan

Vegan quiche met zoete aardappel en gekarameliseerde rode ui

Hi! Een klassieke quiche maak je natuurlijk op basis van room en eieren, maar hoe maak je nou een vegan quiche? De eieren kun je heel goed door tofu vervangen, wat je nog romiger en vloeibaarder kunt maken door plantaardige kookroom (see what I did there ;-)) toe te voegen. Ik ben sinds kort helemaal fan van de vegan kookroom van Blueband! Deze is niet gemaakt met soja, wat ik zelf samen met tofu een beetje een muf smaakje vind geven, maar met linzenproteïne! Verder heb ik deze quiche lekker smaakvol gemaakt door geroosterde zoete aardappel, spinazie, gekarameliseerde rode uien, balsamico, pijnboompitjes en verse basilicum toe te voegen. Benieuwd? Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Quichedeeg

 • 250 g bloem
 • 100 g plantaardige boter (ik gebruikte Flora Plant)
 • 6 el ijskoud water
 • Snuf zout

Vulling

 • 375 g tofu
 • 200 mL plantaardige kookroom (ik gebruikte Blueband 100% plantaardig)
 • 2 el maïzena
 • 2 el paneermeel
 • 300 g zoete aardappel (geschild en in blokjes)
 • 300 g spinazie
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 rode uien
 • 2 el rietsuiker
 • 1 el balsamico-azijn
 • 50 g pijnboompitjes
 • Handje verse basilicum
 • Italiaanse kruiden, zout, peper
 • Optioneel: balsamico-crème ter garnering (vind ik zelf heel lekker :-))

BEREIDING

De eerste stap is het maken van het quichedeeg. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een glad deeg. Bekleed hiermee een ingevette springvorm/quichevorm (26 cm doorsnede), prik met een vork gaatjes in de bodem en zet deze even 15 minuutjes in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de zoete aardappel blokjes. Schep om met een eetlepel olijfolie, zout, peper en 1/2 el italiaanse kruiden. Rooster de zoete aardappel een kwartiertje en laat vervolgens even afkoelen. Laat de oven gewoon aanstaan en bak vervolgens de quichebodem 10 minuutjes. Haal deze vervolgens ook uit de oven en laat even afkoelen.

Tijd om de rest van de vulling te maken! Snijd de uien in halve ringen, verhit een eetlepel (plantaardige) boter in een steelpannetje en fruit hierin de ringen +/- 5 minuutjes aan. Voeg vervolgens de rietsuiker en balsamico-azijn toe, zet het vuur laag en laat de uien ongeveer een halfuurtje zachtjes bakken en karamelliseren. Roer af en toe door. Wok ondertussen de spinazie in een eetlepel olijfolie en bak de uitgeperste teentjes knoflook wanneer de spinazie geslonken is nog een paar minuutjes mee. Breng verder op smaak met zout en peper.

Tijd om de quiche te vullen! Verdeel het paneermeel over de gebakken quiche bodem, gevolgd door de geroosterde zoete aardappel, spinazie en gekarameliseerde rode ui. Mix in een keukenmachine of met een staafmixer de tofu samen met de kookroom en maïzena, en breng dit mengsel op smaak met zout, peper en 1/2 el italiaanse kruiden. Verdeel dit mengsel over de groentevulling en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel de pijnboompitjes over de vulling en bak de quiche op 180° in +/- 35-40 minuten gaar. Garneer voor het serveren met grof gehakte verse basilicum en eventueel nog wat balsamico-crème. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *