web analytics
Bakken

Mandarijn crème brûlée tartelettes

Hi! We blijven nog even in sinterklaassferen met deze mandarijn crème brûlée tartelettes! Ik ben voor deze tartelettes geïnspireerd door de crème brûlée taart met rood fruit van Rutger van den Broek, en heb hier mijn eigen (sinterklaas) touch aan gegeven! Een bodem van speculaas, witte chocolade, mandarijnen partjes en een romige vanillevulling. En, afgebrand met een laagje rietsuiker natuurlijk! Met dit recept maak je ongeveer 10 tartelettes, waarbij je misschien een beetje van de vulling overhoudt. Gebruik vooral verse vanille, dit voegt namelijk echt veel toe aan de smaak. Zeker een aanrader om deze eens te gaan bakken voor het sinterklaasweekend! 

INGREDIËNTEN (10 tartelettes)

Speculaasbodem

  • 240 g bloem
  • 150 g roomboter
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 35 g amandelmeel
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 2 eidooiers
  • 1/4 tl zout
  • 75 g witte chocolade

Vanillevulling

  • 400 mL slagroom
  • 100 g suiker
  • 6 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 blaadje gelatine

Overig

  • 4 mandarijnen 
  • Paar el rietsuiker
  • Blinkdbakvulling
  • 10 tartelette vormpjes (+/- 10 cm doorsnede)
  • Crème brûlée brander

BEREIDING

Begin met het maken van de bodem. Meng alle ingrediënten, behalve de witte chocolade, door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de tartelettevormpjes in. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak en steek hier rondjes uit die de vormpjes kunnen bekleden. Hang het deeg voorzichtig in de vormpjes, druk aan en snijd de randjes netjes bij. Herhaal dit voor al het deeg, voor alle vormpjes, en prik met een vork gaatjes in de deegbodems. Knip dan rondjes bakpapier (iets groter dan de vormpjes) uit en leg deze op het deeg. Vul de vormpjes vervolgens met blindbakvulling (in gebruikte keramische bakbonen). Bak de bodems 10 minuten in de oven. Verwijder vervolgens de blindbakvulling en bak de bodems nog eens 12 minuten. Haal de bodems dan uit de oven en laat ze volledig afkoelen.

Smelt de witte chocolade au bain marie en smeer hiermee de bodem van de tartelettes in. 

Dan is het tijd voor de vanillevulling! Breng de slagroom samen met het vanillemerg aan de kook en roer ondertussen regelmatig door. Roer in een aparte hittebestendige kom de eidooiers samen met de suiker los, en laat de gelatine in een kommetje koud water weken. Als de slagroom aan de kook is, giet je de helft hiervan op de eidooiers, onder voortdurend roeren. Wacht even, voeg vervolgens de overige helft slagroom toe en zet de kom op een pan met heet water om het mengsel au bain marie te verhitten. Je room zal hierdoor langzaam in gaan dikken. Zodra de room custarddikte heeft bereikt, haal je de kom van de pan, knijp je het blaadje gelatine uit en roer je deze door de vanilleroom heen. Ze de kom nu even opzij.

Pel de mandarijntjes, en verwijder zoveel mogelijke witte velletjes. Verdeel 3 partjes mandarijn over elke tartelettebodem, gevolgd door een laag vanilleroom. Herhaal dit voor alle tartelettes en zet de vormpjes vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Haal voor het serveren de tartelettes uit de koelkast. Verdeel ongeveer een eetlepel rietsuiker over elke tartelette en karamelliseer de suiker met behulp van een brander. Serveer de tartelettes direct. Enjoy! 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *