web analytics
Desserts

Speculaas chocolademousse

Goedemorgen lieve mensen! 5 December nadert en het leek mij dus wel tijd voor een lekker sinterklaas receptje! Zoek je toevallig nog een lekker toetje voor sinterklaasavond? Zoek niet langer! 😉 Ik heb namelijk een heerlijke speculaas chocolademousse voor jullie gemaakt! Pure chocolademousse met stukjes speculaas, gekarameliseerde pecannoten en speculaasslagroom.. een caloriebommetje maar zó ontzettend lekker! Soms moet je jezelf ook gewoon even verwennen, toch? 🙂 Ik ga zelf trouwens volgend weekend sinterklaas vieren op Schiermonnikoog! Een weekendje weg met mijn moeder en zus, super gezellig! Lekker samen wandelen en lekker koken en wijntjes drinken ’s avonds.. en pepernoten eten haha. Of een ander lekker baksel, want ik kan natuurlijk niet met lege handen aankomen 😉 Anyways, lees snel verder voor het recept voor deze heerlijke speculaas chocolademousse!

INGREDIËNTEN (4 personen)

Chocolademousse

 • 200 g extra pure chocolade (minimaal 70% cacao)
 • 250 mL slagroom
 • 80 g suiker
 • 3 eiwitten
 • 1 tl vanille-aroma
 • 1/2 tl speculaaskruiden
 • 4 speculaasjes

Gekarameliseerde pecannoten

 • 50 g pecannoten
 • 1 el roomboter
 • 1,5 el rietsuiker
 • 1,5 el honing
 • Snuf kaneel

BEREIDING

Smelt de pure chocolade au bain marie en laat eventjes afkoelen. Verhit ondertussen voor de gekarameliseerde pecannoten de roomboter samen met de rietsuiker en honing in een koekenpannetje. Voeg een snufje kaneel toe en laat het mengsel een paar minuutjes op middelmatige temperatuur pruttelen. De suiker zal nu gaan karamelliseren en donkerder kleuren. Blijf goed opletten, je wil namelijk niet dat de suiker verbrandt! Je mengsel wordt dan te donker en erg bitter, niet lekker. Haal dus op tijd je pannetje van het vuur, meng de pecannoten erdoor en stort het geheel uit op een bakpapiertje. Laat afkoelen.

Klop de eiwitten in een schone en vetvrije beslagkom op tot er stevige pieken ontstaan. Klop in een aparte kom de slagroom samen met de suiker stijf. Meng 1 tl vanille-aroma door de gesmolten chocolade, en spatel vervolgens ook de geklopte eiwitten voorzichtig door de chocolade. Meng niet te lang, want dan verliest je mousse de luchtigheid! Spatel dan ook 2/3 van de slagroom door het chocolademengsel. 

Hak de speculaasjes en gekarameliseerde pecannoten grof en spatel deze kort door de chocolademousse. Houd een paar pecannootjes apart ter garnering. Verdeel de chocolademousse over 4 glaasjes.

Klop de speculaaskruiden door de overgebleven slagroom en spuit met behulp van een spuitzak toefjes op de chocolademousse. Garneer met de overgebleven pecannootjes en wat speculaaskruiden. Bewaar de mousse in de koelkast, en haal deze een halfuur voor serveren eruit om op kamertemperatuur te laten komen. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *