web analytics
Bakken

Healthy gevulde speculaas

Goedemorgen! De feestdagen komen er weer aan, te beginnen met Sinterklaas! Ik ben dol op de gezelligheid van de Decembermaand, al zal dit er dit jaar wel wat anders uit gaan zien helaas.. gelukkig zijn er genoeg manieren om ook in een klein gezelschap een gezellige Sinterklaasavond en de Kerstdagen te kunnen vieren! Duik bijvoorbeeld eens lekker met je familie of vriend/vriendin de keuken in en besteed wat meer tijd aan een gezellig dinertje samen! Of bak wat lekkers voor Sinterklaasavond! Met al die pepernoten en chocoladeletters in de supermarkt vind ik het soms nog wel eens lastig om mij in te houden.. vandaar dat ik aan de slag gegaan ben met een verantwoord sinterklaasreceptje, namelijk deze healthy gevulde speculaas! Vrij van toegevoegde suikers, gluten en lactose! Sounds good right? Daar kun je gerust een extra stukje van nemen! Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Spijs

 • 100 g dadels
 • 100 g amandelmeel
 • Rasp van 1/2 citroen
 • 1 eiwit

Speculaas

 • 150 g (glutenvrije) havermout
 • 25 g dadels
 • 1 ei
 • 3 el ongezoete appelmoes
 • 2 el speculaaskruiden
 • 2 tl bakpoeder

Garnering

 • 1 eidooier
 • Handje blanke amandelen

BEREIDING

Laat om te beginnen de dadels +/- 15 minuten weken in heet water, je kunt ze zo straks makkelijker fijnmalen. 

Mix in een keukenmachine voor de amandelspijs de dadels met het amandelmeel en de citroenrasp tot een smeuïge massa. Laat even rusten in de koelkast tot verder gebruik.

Maal voor de speculaas de havermout in een keukenmachine (ik heb de vlokken nog enigszins grof gehouden, maar je kunt ze ook helemaal fijnmalen!). Voeg de dadels, het ei, de appelmoes, speculaaskruiden en bakpoeder toe en mix tot een egaal deegje. 

Vet een bakvorm van 20 bij 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de helft van het speculaasdeeg over de bodem van de bakvorm. Meng het amandelspijs samen met het eiwit tot een smeuïge masse en verdeel dit als tweede laag over de speculaas. Dek af met een dunne laag van het resterende speculaasdeeg. Verdeel ter garnering wat blanke amandelen over het deeg en druk deze licht aan. Klop de eidooier los en smeer met een bakkwastje een dun laagje ei over de bovenkant van je baksel. 

Bak de speculaas in 25-30 minuten in de oven. Laat geheel afkoelen voordat je je healthy gevulde speculaas in stukjes snijdt. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *