web analytics
Taarten

Pumpkin spice cheesecake

Good morning! Ik ben dól op kruidige hersftsmaken, how about you? Kaneel, speculaas, anijs, kruidnagel, heerlijk! Voor deze pumpkin spice cheesecake maakt ik zelf een specerijenmengsel, de pumpkin spices, wat een beetje vergelijkbaar is met onze Nederlandse speculaaskruiden. Verder maakte ik de bodem van deze cheesecake van bastognekoekjes, en topte ik ‘m af met pecannoten, karamelsaus en nog wat extra bastognekruimels. Door de cheesecake extra lang op een lage temperatuur te bakken, zorg je dat deze zijdezacht en romig van structuur wordt! Geduld is key voor een goede cheesecake, dus lees je mee? 🙂

INGREDIËNTEN (voor 1 taart van 18 cm doorsnede, voor +/- 8 personen)

 • 120 g bastognekoekjes (+ 2 extra koekjes ter garnering)
 • 60 g roomboter
 • 200 g pompoen (in blokjes)
 • 350 g roomkaas
 • 125 g zure room
 • 100 g kristalsuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 el maïzena
 • 2 eieren
 • 1 el pumpkin spice kruiden 
 • 50 g pecannoten
 • Karamelsaus

Pumpkin spice kruiden

 • 4 tl kaneel
 • 2 tl gemberpoeder
 • 1 tl gemalen piment
 • 1 tl gemalen kruidnagel
 • 1/2 tl nootmuskaat

BEREIDING

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine/hakmolentje en smelt de roomboter. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Meng de roomboter door de koekkruimels en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel en zet de springvorm even in de koelkast. 

Kook de pompoenblokjes in 10 minuten gaar, giet dan het water af en laat even afkoelen. Maal/pureer de pompoen vervolgens tot een gladde pompoenpuree. 

Verwarm de oven voor op 120°C en zet een kleine ovenschaal gevuld met water op de bodem van de oven. De waterdamp die hierdoor vrij zal komen zorgt ervoor dat de cheesecake minder snel zal gaan scheuren!

Klop de roomkaas los in een beslagkom en voeg hier de zure room, de suiker, het vanille-extract, de maïzena en de pumpkin spice kruiden aan toe. Spatel vervolgens één voor één de eieren er doorheen. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen. Spatel ten slotte de pompoenpuree door de vulling en roer door totdat alles goed gemengd is. Giet de vulling op de bastognebodem in de springvorm en zet de vorm voor +/- 70 tot 80 minuten in de oven. De zijkanten moeten stevig zijn en het midden mag nog wat wiebelen. Zet dan de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen voor een uur. Haal de cheesecake na een uur uit de oven en laat verder afkoelen op kamertemperatuur. Het gelijkmatig laten afkoelen van de cheesecake zorgt er namelijk voor dat deze minder snel zal scheuren. Laat de taart vervolgens nog 3 à 4 uur (maar het liefst gewoon een hele nacht!) in de koelkast om verder op te stijven. 

Voor het serveren: rooster de pecannoten +/- 10 minuten in de oven op 180°C. Laat ze hierna even afkoelen en hak de noten dan grof. Verdeel deze samen met wat bastognekruimels over de cheesecake, en garneer ten slotte met een lekkere drizzle karamelsaus. Snijd de taart met een heet mes (zo blijft er weinig/geen vulling aan het mes plakken) in 8 stukken. Enjoy!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *