web analytics
Taarten,  Vegan

Vegan chocoladetaart met frambozen

Hoihoi! Vandaag deel ik het recept voor deze vegan chocoladetaart met frambozen met jullie! Deze taart is zowel lactose-, gluten- en notenvrij! Oh, en er zitten ook geen geraffineerde suikers in! Bij veel vegan taarten wordt gebruik gemaakt van noten in de bodem, of juist in de vulling. Maar voor de verandering heb ik deze keer de taartbodem gemaakt op basis van havermout ennnn kokosmeel! Heel lekker! En de vulling op basis van kokosyoghurt en kokosmelk. Lekker veel kokos dus ook ūüėČ Maar gek genoeg proef je dat door de chocolade en framboos niet heel erg terug… dus, ook helemaal geschikt als je niet zo’n fan van kokos bent! Ik heb de recepten van Dal√≠ van de foodblog ‘Zonder Zooi’ (zie haar site www.zonderzooi.com) gebruikt als inspiratie voor deze taart. Op haar site vind je nog v√©√©l meer gezonde (bak)inspiratie! Dus neem vooral even een kijkje! ūüôā

INGREDI√čNTEN (1 taart, 26 cm diameter)

Taartbodem

 • 300 g (glutenvrije) havermout
 • 125 g kokosmeel
 • 100 g kokosolie
 • 6 el maple syrup
 • Snufje zout

Frambozenvulling

 • 100 g frambozen¬†
 • 500 mL kokosyoghurt
 • 4 el maple syrup
 • 4 g agar agar
 • 100 mL water

Chocoladevulling

 • 400 mL kokosmelk (uit blik,¬†niet de light variant!!)
 • 150 g vegan pure chocolade
 • 2 el maple syrup

Garnering

 • Verse frambozen
 • Verse munt

BEREIDING 

Begin met het maken van de bodem. Maal de havermout fijn in een keukenmachine en smelt de kokosolie in een pannetje. Meng het havermeel, kokosmeel, gesmolten kokosolie en de maple syrup goed door elkaar. Vet een kartelvorm van 26 cm diameter in en verdeel dit deegmengsel over de bodem. Werk van buiten naar binnen: druk eerst het deeg stevig tegen de zijkanten en maak hierbij een rand van ongeveer 0,5 cm dik. Ga zo door naar het midden en zorg dat de hele vorm goed bedekt is. Druk het deeg stevig aan met je handen of met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm vervolgens in de koelkast.

Dan de frambozenvulling! Als je diepvriesframbozen gebruikt, ontdooi deze dan even voor verder gebruik. Meng in een blender/keukenmachine de frambozen samen met de kokosyoghurt tot een glad mengsel. Meng vervolgens ook de maple syrup hierdoor. Verhit ondertussen het water samen met de agar agar in een pannetje. Breng dit mengsel aan de kook. Je zult merken dat er bubbeltjes ontstaan en dat het mengsel langzaam dikker begint te worden. Haal het pannetje dan van het vuur en laat eventjes kort afkoelen (1 à 2 minuten). Giet dan, onder voortdurend roeren/mixen, dit mengsel in een dun straaltje bij de frambozenvulling. Meng alles goed door en giet de vulling vervolgens op de taartbodem. Zet de vorm tot verder gebruik weer terug in de koelkast.

Dan de chocoladevulling! Smelt hiervoor de chocolade au bain marie. Verwarm ondertussen de kokosmelk even kort in een pannetje of in de magnetron tot lauwwarme temperatuur. Meng de maple syrup door de kokosmelk. Als de chocolade gesmolten is, voeg je deze onder voortdurend roeren toe aan de kokosmelk. Meng tot er een glad geheel ontstaat, en laat dit mengsel vervolgens even afkoelen. Giet de chocoladevulling dan over de frambozenvulling en laat de taart minimaal 4 uur (liefst een hele nacht) opstijven in de koelkast. Garneer met de verse frambozen en munt voor het serveren. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *