web analytics
Hoofdgerechten

Citroenrisotto met gerookte zalm en verse peterseliepesto

Een nieuw fris recept voor jullie! Of eigenlijk zijn het twee recepten. Ik heb vandaag een verse citroen-peterseliepesto gemaakt en deze gecombineerd met een citroenrisotto met gerookte zalm. Dit is zo’n ontzettend fijne combi! Heel veel verschillende smaken die ontzettend mooi met elkaar combineren! Typisch gevalletje van ’thuis uiteten’ noem ik dat, haha. Oh en als je pesto overhebt, doe er dan een lekker stokbroodje bij of bewaar het! In een afgesloten potje met een laagje olijfolie erop kun je deze zeker een week bewaren 🙂 Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (4 personen)

Citroen-peterseliepesto:

 • Bosje verse peterselie
 • 1 tl citroenrasp
 • 1 el citroensap
 • 30 g  geroosterde pijnboompitten
 • 30 g parmezaanse kaas
 • Goede olijfolie
 • Vergemalen zout en peper

Risotto:

 • 300 g risottorijst
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 125 mL droge witte wijn
 • 2 courgettes
 • 200 g gerookte zalm
 • 1 groentebouillonblokje
 • 2 tl citroenrasp
 • 80 g parmezaanse kaas
 • Klont roomboter
 • Versgemalen peper

BEREIDING

Begin met het maken van de pesto. Rasp hiervoor de citroen en de parmezaanse kaas, en rooster de pijnboompitten in een koekenpan (zonder olie) goudbruin. Gebruik een keukenmachine of hakmolentje om de peterselie, citroenrasp- en sap, pijnboompitten, parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie fijn te malen. Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Kijk hoe dik de substantie is, als het nog niet vloeibaar genoeg is voeg je nog wat olijfolie toe. Het zal waarschijnlijk rond de 70 mL liggen in totaal. 

Dan nu verder met de risotto! Snipper de ui en pers de teentjes knoflook uit. Snijd de courgettes in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een wokpan en fruit hierin de ui en knoflook. Zet de waterkoker alvast aan zodat je straks makkelijk hete bouillon kan toevoegen. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak deze een minuutje onder voortdurend omscheppen mee. Blus vervolgens af met de witte wijn en voeg vervolgens een scheut kokend water toe, samen met het bouillonblokje. Dit is echt een dikke aanrader! Zo kun je geleidelijk steeds een scheutje ‘bouillon’ toevoegen, maar gebruik je wel een vaste hoeveelheid zout. Gaar de risotto voor ongeveer 20 minuten op zacht vuur, en roer regelmatig door. Voeg extra bouillon toe als het mengsel te droog wordt. In totaal gaat er ongeveer 1 L bouillon op deze hoeveelheid rijst. 

In een aparte koekenpan bak je de courgetteblokjes in olijfolie. Als je deze met de risotto meebakt, wordt de courgette namelijk heel erg zacht dus ik bak deze liever even apart 🙂 

Als de risotto bijna gaar is (proef even! De rijstkorrel moet bijna zacht zijn), kun je de courgetteblokjes toevoegen. Roer het geheel even goed door, en voeg dan een blokje roomboter, de parmezaanse kaas en citroenrasp door. Breng op smaak met versgemalen peper. Een heerlijke romige risotto krijg je zo!

Serveer de risotto met plakjes gerookte zalm, de verse peterseliepesto en wat extra parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *