web analytics
Bakken,  Ontbijt

Vlechtbrood met lemon curd en pistache

Op de valreep voor het Paasweekend! Al zal deze Pasen er wat anders uitzien dan gewoonlijk door de coronamaatregelen. Maar, dat hoeft je er niet van te weerhouden (mits je gezond bent uiteraard) om samen met je gezin thuis er alsnog een fijn en waardevol weekend van te maken! Iedereen doet dit weer op z’n eigen manier. Misschien door een online borrel met je vrienden, of een extra belletje met je ouders of opa en oma. Probeer het positief te houden en te genieten van de kleine momentjes! Ik deed dat vandaag door dit heerlijke brood te bakken in het zonnetje! 😉

INGREDIËNTEN

Lemon curd:

 • 200 g kristalsuiker
 • 125 g roomboter
 • 2 citroenen (rasp en sap)
 • 2 eieren (los geklopt)

Vlechtbrood:

 • 375 g bloem
 • 175 g lauwwarm water
 • 15 + 45 g kristalsuiker
 • 5 g gedroogde gist
 • 8 g zout
 • 40 g zonnebloemolie
 • 1/2 ei (los geklopt)
 • 100 g pistachenoten (gepeld, grof gehakt)

BEREIDING

Begin met het maken van de lemon curd. Rasp en pers hiervoor de citroenen. Verhit in een hittebestendige kom de kristalsuiker, roomboter en citroenrasp au bain marie (betekent eigenlijk gewoon dat je de kom op een pan met een laagje kokend water zet, waardoor het mengsel in de kom heel geleidelijk opwarmt). Als de boter gesmolten is, en je het mengsel goed doorgeroerd hebt, kun je het citroensap en de geklopte eieren toevoegen. Blijf goed doorroeren. Nu wacht je tot het mengsel langzaam gaat indikken. Dit kan best een tijd duren! Bij mij duurde dit ongeveer 20-30 minuten. Blijf regelmatig roeren en houd de pan goed in de gaten, zorg dat deze in de tussentijd niet droog kookt. 

Als de lemon curd indikt, kun je de kom van de pan halen en giet je het mengsel in een lage schaal, zodat het kan afkoelen. 

Tijd om het brooddeeg te maken! Meng 15 g suiker met het lauwwarme water en de gedroogde gist, roer even goed door met een vork en laat het mengsel +/- 10 minuutjes staan. Als het mengsel begint te borrelen, is dit het teken dat de gist geactiveerd is! Dit is wat je wil 🙂 

Doe in een grote beslagkom de helft van de bloem en voeg hier het gistmengsel aan toe. Mix even kort door met een mixer met deeghaken. Meng in een apart kommetje de zonnebloemolie met het ei en het zout. Voeg dit toe aan het deeg en mix weer goed door. Voeg ten slotte de rest van de bloem toe, en mix weer tot een stevig deeg gevormd is. Haal het deeg dan uit de kom en kneed deze op een bebloemd oppervlak gedurende 10 minuten goed door. Dit is essentieel om de gluten te activeren zodat het deeg mooi elastisch wordt en goed kan rijzen! 

Doe het deeg vervolgens in een ingevette beslagkom, dek deze af met een vochtige theedoek en laat voor 2 uur op een warme plek staan rijzen.

Na het rijzen kun je het deeg uitrollen op een bebloemd oppervlak tot een grote rechthoekige lap van circa 30 x 45 cm. Smeer een lekkere laag lemon curd op het deeg, en strooi de gehakte pistachenootjes hier overheen. Rol de deeglap voorzichtig op vanaf de lange zijde. Snijd de deegrol dan in de lengte doormidden, je krijgt dan 2 lange slierten! Deze slierten kun je voorzichtig ‘vlechten’ door de rechter sliert continu over de linker te leggen. Let op, dit is een plakkerig klusje, haha. 

Vorm een cirkel van het deeg door de uiteinden aan elkaar te plakken. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat voor 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 

Verwarm de oven voor op 160°C, en bak het brood in +/- 50 minuten goudbruin en gaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt. Serveer met een extra klodder lemon curd en wat roomboter. Eet smakelijk!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *