Herfst salade met pompoen, blauwe kaas en witte balsamico
De herfst is inmiddels echt begonnen en dat betekent… dat de pompoenen weer volop verkrijgbaar zijn! Zo’n heerlijke veelzijdige groente, ik ben er dol op. Deze keer maakte ik een salade met pompoen. En een overheerlijke dressing op basis van witte balsamico. De donkere balsamicoazijn ken je vast al wel, maar deze witte variant is veel subtieler en leent zich erg goed voor salades. In de supermarkt lastiger te vinden, maar de Dille & Kamille of een (Italiaanse) delicatessenzaak verkoopt deze wel. Lees snel verder voor het recept van deze comfort food salade!
INGREDIËNTEN (2 personen)
- 75 g (eikenblad)slamelange
- 1/2 pompoen
- 250 g spruiten
- 1 teentje knoflook
- 1 el honing
- 20 g parmezaan (fijn geraspt)
- 100 g blauwe kaas (ik gebruikte gorgonzola piccante)
Witte balsamico dressing
- 3 el witte balsamicoazijn
- 2 el (goede!) olijfolie extra vierge
- 2 takjes verse tijm
- Zout, zwarte peper
BEREIDING
We beginnen met het roosteren van de groenten. Verwarm de oven vast voor op 180°c. Snijd de pompoen in halve maantjes van +/- 0,5-1 cm dikte. Was en schil de spruitjes; snijdt de harde kontjes van de spruitjes af. Meng de pompoen in een ovenschaal samen met olijfolie, zout, peper (royaal!) en een teentje geperste knoflook. Zet de schaal in de oven voor 30 minuten. Drizzle dan een eetlepel honing over de groenten, gevolgd door de fijn geraspte parmezaanse kaas. Zet de schaal nog eens 10-15 minuutjes in de oven.
Bereidt ondertussen de rest van de salade voor. Verdeel de sla over 2 diepe borden. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Als de groenten klaar zijn, verdeel je deze over de sla. Brokkel de blauwe kaas over de groenten heen en sprenkel ten slotte ook de dressing over de salade heen.
Deze salade is heerlijk om te serveren met wat vers (zuurdesem)brood en gezouten roomboter. Enjoy!
You May Also Like
Orzo met crispy feta, courgettelinten en gekonfijte citroen
10 september 2025
Aziatische zalm salade
16 augustus 2021