web analytics
Bakken,  Desserts,  Taarten

Mini cheesecakes met mango-passievruchtcurd

Zei iemand cheesecake?! Je kan mij hier echt voor wakker maken. Deze mini cheesecakes met mango-passievruchtcurd en witte chocolade zijn een schot in de roos! En een handig formaatje, niet te groot maar precies waar je zin in hebt! De mango-passievruchtcurd kost even tijd om te maken, maar zou je eventueel ook kunnen vervangen door een kant-en-klare variant. Bij de Dille & Kamille verkopen ze bijvoorbeeld een aantal lekkere soorten (no spon, gewoon enthousiast ;-)). Verder heb je deze mini cheesecakes zo in elkaar gezet. Benieuwd? Lees snel hieronder verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (12 mini cheesecakes)

Mango-passievruchtcurd

  • 100 g mango
  • 4 passievruchten
  • 5 eidooiers
  • 125 g suiker
  • 100 g roomboter

Mini cheesecakes

  • 200 g speculooskoekjes
  • 75 g roomboter
  • 300 g philadelphia
  • 150 g witte chocolade
  • 150 g zure room
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract

Overig

  • Muffinbakvorm (12 stuks) + papieren muffinvormpjes

BEREIDING

Begin met het maken van de mango-passievruchtcurd. Pureer de mango met een staafmixer tot puree. Pak een hittebestendige kom en doe hierin de mangopuree samen met de passievruchtpulp, suiker en roomboter. Zet deze kom op een pannetje met water en verhit het mengsel au bain marie. Zo smelt de roomboter heel langzaam. Als de roomboter gesmolten is, voeg je de eidooiers toe. Roer goed door tot een egaal mengsel en blijf roeren totdat het mengsel dikker wordt. Let op, het mengsel mag niet té heet worden, je wil alleen dat de eidooiers voor binding zorgen. Blijf er dus bij 🙂 Het mengsel is klaar als je een spatel een streek door de curd heen kan trekken. Het heeft dan een licht pudding-achtige structuur. Giet de curd in een gesteriliseerde (weck)pot en laat geheel afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je de curd ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Dan de cheesecakes! Verhit de roomboter in een pannetje en maal de koekjes fijn in een hakmolentje of keukenmachine. Meng de roomboter met koekjes. Doe de papieren muffinvormpjes in het muffinbakblik en verdeel een flinke eetlepel koekmengsel over de bodem van elk vormpje. Druk plat met de bolle kant van een lepel en zet de muffinvorm zolang in de koelkast. 

Smelt vervolgens de witte chocolade au bain marie (dus weer in een hittebestendige kom boven een pan met heet water). Klop ondertussen met een mixer de roomkaas los. Voeg hier de zure room en het vanille-extract aan toe. Als de witte chocolade is gesmolten, voeg je deze al kloppend in een dun straaltje toe aan de roomkaas. Voorzichtig, anders gaat het mengsel schiften. Spatel ten slotte voorzichtig de eieren door het roomkaasmengsel. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet. 

Verwarm de oven voor op 150°C. Vul de muffinvormpjes voor de helft met het roomkaasmengsel. Verdeel dan over elk vormpje een theelepel mango-passievruchtcurd, gevolgd door nog een laag roomkaasmengsel. Top af met weer een theelepel mango-passievruchtcurd en maak een ‘swirl’ door met een satéprikker een paar keer random door de roomkaas te roeren. 

Bak de cheesecakes +/- 25 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de zijkanten stevig zijn maar de binnenkant nog wiebelig is. Zet de oven uit maar laat de cheesecakes ongeveer een uur in de oven staan, met de deur op een kiertje. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur geheel afkoelen en zet ze vervolgens een paar uur (of het liefst een hele nacht) in de koelkast. Enjoy!

Tip: Ik hield een beetje roomkaasmengsel over en deed deze in een apart ovenschaaltje 🙂 Het werd een soort cheesecake crème brûlée! Na het bakken verkruimelde ik hier een speculooskoekje over en je hebt opeens een heel leuk dessert!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *