Miso-karamelsuikerbrood met bloedsinaasappel
Zoals op mijn instagram stories zien; het begon weer te kriebelen om recepten te maken! Een paar maandjes geleden ben ik verhuisd naar mijn DROOMHUIS (+ droomkeuken) en heb ik weer Ć”lle ruimte om mijn kook en bak hobby uit te voeren, HEERLIJKš
Te beginnen met dit miso-karamelsuikerbrood met bloedsinaasappel; zoet, smeuïg en umamiii𤤠leuk voor op de paastafel volgend weekend? Zie hieronder het recept!
INGREDIĆNTEN (1 groot suikerbrood)
Deeg:
- 450 g bloem
- 200 mL volle melk (lauwwarm)
- 30 g roomboter (kamertemperatuur) (1
+ beetje extra) - 30 g witte basterdsuiker (+ beetje extra)
- 9 g gedroogde gist
- 9 g zout
- 4 eetlepels gembersiroop
- 1 ei (kamertemperatuur)
- 1 bloedsinaasappel
Vulling:
- 150 g parelsuiker
- 6 eetlepels miso-karamel (zie hieronder)
Miso-karamel:
- 200 g Suiker
- 100 mL water
- 90 g roomboter (kamertemperatuur)
- 50 mL slagroom
- 1 eetlepel rode miso
- 1/2 bloedsinaasappel (sap)
BEREIDING
Maak de miso-karamel door de suiker en het water in een steelpannetje op laag vuur te verwarmen. Niet roeren! Wacht totdat het mengsel begint te bubbelen en uiteindelikk goudbruin kleurt. Haal dan de pan van het vuur en vog (voorzichtig) de roomboter toe, roer goed door met een garde. Voeg hierna ook de slagroom, het bloedsinaasappelsap en de miso toe, roer goed door en laat afkoelen.
Meng alle ingrediƫnten voor het deeg in een grote beslagkom en kneed tot een soepel deeg (15 minuten met de machine, 20 minuten met de hand). Laat het deeg 1 uur rijzen in een ingevette kom, afgedekt met een theedoek, op een warme plek. Als het deeg in volume verdubbeld is, is het goed (kan iets korter of langer duren afhankelijk van de temperatuur in huis).
Meng de parelsuiker met de miso-karamel. Stort het deeg uit op je keukenblad en vorm tot een rechthoekige lap. Verdeel hierover 1/3 van de parelsuiker. Vouw de lap deeg dubbel en herhaal deze stap 2 keer. Bekleed een cakevorm (+/- 24 cm) met bakpapier en vet deze ook nog in met boter (niet te weinig!) en bestrooi met witte basterdsuiker. Rol dan je deeg op vanaf de korte zijde (die moet ongeveer even lang zijn als de cakevorm). Leg de rol met de naad naar beneden in de cakevorm en laat nogmaals 1 uur afgedekt rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bak het suikerbrood in 35-40 minuten af. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie als deze te donker dreigt te worden. Haal het brood uit de oven, last afkoelen op een rooster en smeer de bovenkant in met wat extra gesmolten roomboter. Lekker om te serveren met een extra lik miso-karamel. Enjoy!
You May Also Like
Pumpkin chai bread
4 oktober 2020
Vegan peanut butter bars
18 juli 2020