web analytics
Lunch,  Voor- en bijgerechten

Sushi tartaartjes met zalm

Goedemorgen! Wie is er nog meer zo dol op sushi? Sushi rolls, poké bowls, ik vind het allemaal heerlijk! Maar om een beetje te variëren zijn deze sushi tartaartjes ook zeker een aanrader! Leuk als voorgerecht of als lunch, of wanneer je er dan ook maar zin in hebt 😉 Ik gebruikte wilde rauwe zalm van de visboer (vraag even welke zalm geschikt is om rauw te bereiden!), marineerde deze in sojasaus, (Japanse) mayo en chilipeper en gebruikte verder ingelegde radijsjes, zalmforeleitjes en zwarte sesamzaadjes ter garnering. Ohja, en een flinke klodder gembermayo, die hoort er ook nog bij. Benieuwd? Lees dan hieronder verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (4 tartaartjes)

Sushirijst

 • 250 g sushirijst
 • 1 el rijstazijn
 • Snufje zout
 • 2 tl suiker

Zalm

 • 200 g verse wilde zalm (geschikt om rauw te eten)
 • 1 el Japanse mayo
 • 1 tl sojasaus
 • 1/4 rode chilipeper

Ingelegde radijsjes

 • 100 g radijsjes
 • 2 tl suiker
 • 2 el rijstazijn
 • 1/2 tl limoenrasp

Overig

 • Zwarte sesamzaadjes
 • Zalmforeleitjes
 • Gembermayo (Japanse mayo + gembersiroop)

BEREIDING

Begin met het bereiden van de sushirijst. Deze moet namelijk een tijdje opstijven in de koelkast! Spoel de rijst van tevoren een aantal keer goed af (wassen, hierdoor plakt de rijst straks beter). Breng de rijst met 400 mL water aan de kook. Laat met de deksel op de pan circa 15 minuutjes zachtjes koken, zet daarna het vuur uit en laat de rijst 10 minuten staan met de deksel op de pan. Stort de rijst daarna uit op een groot bord bekleed met vershoudfolie en vorm met de bolle kant van een lepel (even nat maken zodat ie niet blijft plakken!) een grote cirkel van +/- 3 cm hoog. Laat de rijst nu minimaal 1.5 uur opstijven in de koelkast.

Snijd ondertussen de radijsjes in dunne plakjes en meng met de overige ingrediënten. Dek af met vershoudfolie en laat rusten in de koelkast.

Na 1.5 uur kun je met behulp van kookringen (7 cm doorsnede) of als je deze niet hebt met een grote mok/kommetje 4 cirkels uit de rijstplak steken. Zet deze even opzij.

Snijd de zalm in kleine blokjes en meng dit met de mayo, sojasaus, fijngehakte chilipeper naar smaak en een klein beetje zout en peper.

Tijd om de sushi tartaartjes op te bouwen! Pak een rijst bodempje, verdeel hier wat radijsjes over gevolgd door een flinke eetlepel van het zalmmengsel. Garneer met zalmforeleitjes en zwarte sesamzaadjes. Serveer met de gambermayo en evt wat extra sojasaus. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *