web analytics
Bakken,  Ontbijt

Kokos kardemombroodjes

Morning! Tijdje geleden dat ik voor het laatst een recept heb gepost 🙂 Reden hiervoor is mijn verhuizing naar Utrecht waar ik een ieets minder riante keuken heb dan ik gewend was de afgelopen jaren! Dat maakt (brood)bakprojecten als deze een stuk onhandiger. Maar na een tijdje begint het zeker weer te kriebelen dus ik ga proberen af en toe weer receptjes met jullie te delen! Vandaag zijn het deze kokos kardemombroodjes; een variant op de Zweedse ‘kardemummabullar’. Ik vind dit soort broodjes echt heerlijk als ontbijt of als tussendoortje met een lekkere koffie on the side! Voordeel van deze broodjes is dat ze niet enorm groot zijn, je kan ze dus ook prima tussen je maaltijden door snacken 😉 Benieuwd? Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (+/- 14 broodjes)

Deeg

  • 425 g bloem
  • 250 mL halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (à 7 g)
  • 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1/4 tl zout
  • 75 g roomboter (op kamertemperatuur)

Vulling

  • 90 g roomboter (op kamertemperatuur)
  • 45 g lichtbruine basterdsuiker
  • 45 g geraspte kokos
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 1 tl kaneel

Topping

  • 25 g lichtbruine basterdsuiker
  • 25 mL water
  • Kokosrasp

BEREIDING

We beginnen natuurlijk met het voorbereiden van het deeg. Verwarm de melk in een klein steelpannetje tot lauwwarm en roer hier de gist doorheen. 

Meng ondertussen in een beslagkom de bloem, basterdsuiker, kardemom en het zout. Je kan ervoor kiezen het deeg met de hand te kneden of met een (staande) mixer met deeghaken. Voeg in delen de melk toe aan de bloem en kneed ondertussen goed door. Als je alle melk hebt toegevoegd, snijd je de roomboter in blokjes en voeg je ook deze in delen toe. Het deeg wordt hierdoor vrij nat en plakkerig maar dit hoort! Als je door blijft kneden, wordt het deeg vanzelf soepel en droog. Kneed +/- 10 minuten, vorm dan een bal van het deeg en leg deze in een ingevette en met bloem bestoven kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg nu 1.5 uur rijzen. 

Ondertussen kun je vast de vulling klaarzetten. Meng hiervoor alle ingrediënten met een mixer tot een glad mengsel. Zet zolang apart.

Rol na 1.5 uur het deeg uit tot een grote rechthoek van +/- 45 bij 25 cm. Smeer de vulling hier glad over uit. Pak de linkerkant van het deeg en vouw deze tot de helft dubbel; vouw vervolgens de rechterkant hier overheen. Rol het deeg opnieuw uit tot een rechthoek van +/- 45 bij 25 cm. Snijd het deeg vervolgens vanaf de langste kant in reepjes van 2 cm breed. Pak een reepje deeg, snijd deze vervolgens bijna tot het einde in de lengte in. Je krijgt nu twee sliertjes die je als een spiraal kunt rollen en vervolgens een knotje van kunt draaien. Dit klinkt wat cryptisch; maar er zijn op youtube genoeg filmpjes te vinden die het voor je visualiseren 😉 Deze van de AH is bijvoorbeeld erg handig:

https://youtube.com/shorts/sCA8bu6MrXw?feature=share

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en laat nogmaals 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm daarna de oven voor op 200°C en bak de broodjes in +/- 15 minuten goudbruin. 

Tijdens de baktijd kun je de 25 g lichtbruine basterdsuiker samen met het water verwarmen in een steelpannetje. Laat de suiker oplossen en zet deze suikersiroop even opzij.

Smeer de broodjes gelijk als je ze uit de oven haalt in met de suikersiroop en bestrooi met wat extra kokosrasp. Ik vind ze zelf lauwwarm het lekkerst om te eten. Enjoy!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *