web analytics
Bakken

Maple pecan koeken

Hi! Oh jongens, ik heb zó genoten van deze pecan koeken met maple syrup! Een brosse, krokante koek met een fris citroentje erdoor, geroosterde pecannootjes en een zoete vulling met maple syrup! Klinkt dat niet heerlijk? Je maakt deze koeken heel handig in muffinvormen. Tip: vet deze vormen wel extra goed in, anders krijg je de koeken er waarschijnlijk heel lastig uit 😉 Met dit recept maak je ongeveer 18 koeken, genoeg om te delen én er zelf lekker wat op te smikkelen, haha. Benieuwd? Lees dan snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (+/- 18 stuks)

Deeg 

 • 225 g roomboter (op kamertemperatuur)
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 1/2 citroen (rasp)
 • 1/4 tl zout
 • 1/2 ei 
 • 300 g bloem
 • 2 tl bakpoeder

Vulling

 • 225 g pecannoten (1 hele pecannoot per koek apart houden)
 • 3 eieren
 • 130 g maple syrup
 • 30 g roomboter
 • 60 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl vanille-extract

BEREIDING

Meng voor het deeg alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 

Dan gaan we verder met het maken van de vulling. Hak de pecannoten in grove stukken (bewaar per koek 1 hele noot ter garnering!). Smelt de boter en laat een beetje afkoelen. Klop de eieren los en meng hier de maple syrup, boter, suiker en het vanille-extract doorheen. Zet zolang even opzij.

Verwarm de oven voor op 180°C.  Vet muffinvormen in (ik gebruike 2 muffinvormen waarin 6 stuks passen, en gebruikte er 1 hiervan opnieuw om zo 18 koeken te kunnen bakken). Haal het deeg uit de koelkast, kneed kort door en rol uit op een bebloemd oppervlak tot een dikte van 4 mm. Steek hier cirkels uit waarmee je de bodem en ongeveer de helft van de zijkant van de vormpjes kan bedekken. Je gebruikt als het goed is niet al het deeg, maar van wat je overhoudt kun je eventueel nog wat losje koekjes bakken!

Doe in elk vormpje een flinke lepel gehakte noten, giet hier de eiervulling overheen en dek af met een hele pecannoot. Bak de koeken in +/- 25 minuten goudbruin. Laat ze minimaal 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Tip hiervoor: met een mesje kun je de zijkanten alvast voorzichtig los ‘wrikken’, dan haal je de koeken er makkelijk uit! Oh, en vet de muffinvormen extra goed in. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *