web analytics
Borrel,  Hoofdgerechten,  Voor- en bijgerechten

Chinese dumplings met kip en shiitakes

Hallo daar! Dit vind ik nou tof, ik had nog nooit eerder chinese dumplings gemaakt, maar ze zijn zó goed gelukt!! Echt heel erg lekker. En leuk om te maken! Het deeg heb ik ook zelf gemaakt en dat is zeker een aanrader, want dit is heel easy en dumpling / gyoza vellen zijn ook niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Ik maakte een vulling van kipgehakt, shiitakes, chinese kool en lente-ui, op smaak gebracht met sojasaus, oestersaus, sesamolie, gember en knoflook. Dat klinkt heerlijk toch? Met dit recept kun je ongeveer 25 dumplings maken. Maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe groot je ze maakt. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder!

INGREDIËNTEN

Deeg

 • 250 g bloem
 • 160 mL gekookt water
 • Snuf zout

Vulling

 • 300 g kipgehakt
 • 100 g chinese kool
 • 100 g shiitakes
 • 3 lente-uitjes
 • 1/2 winterpeen
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 el sojasaus
 • 2 el oestersaus
 • 1 tl maïzena
 • 2 tl sesamolie

BEREIDING

Begin met het deeg. Kneed met een mixer met deeghaken de bloem, het water en een snuf zout in +/- 10 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 3 stukken, vorm deze tot lange rollen en laat afgedekt met vershoudfolie een halfuur rusten.

Ondertussen kunnen we de vulling vast maken. Snijd de shiitakes in plakjes, de wortel in kleine blokjes en de chinese kool in fijne reepjes. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wokpan en bak hierin het kipgheakt gaar. Voeg de shiitakes, wortel en kool toe. Pers ook de teentjes knoflook uit en bak deze samen met de groenten een paar minuutjes mee. Voeg dan de sojasaus en oestersaus toe. Meng de maïzena met een klein scheutje water tot een glad papje, voeg dit toe aan de groenten zodat de ‘saus’ een beetje gaat binden. Breng op smaak met 2 tl sesamolie en haal dan de pan van het vuur. 

Verder met het deeg! Snijd elke rol in 8 stukjes. Rol elk stukje deeg uit met een deegroller op een bebloemd oppervlak tot een cirkel van ongeveer 10 cm doorsnede. Het worden echt dunne plakjes deeg. Schep ongeveer een eetlepel van de vulling op het deegplakje, smeer de randjes in met een klein beetje water (met een kwastje gaat dit het makkelijkst) en knijp de randjes van het deeg naar het midden toe dicht. Je krijgt zo een soort zakje, zorg dat de bovenkant goed afgesloten is! Herhaal dit proces totdat al het deeg en de vulling op is.

Dan gaan we de dumplings bakken en stomen! Ik doe dit het liefst gewoon in een koekenpan. Verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan, voeg de dumplings toe en bak deze ongeveer 2 minuutjes aan. Voeg dan een half kopje water toe, hiermee ‘blus’ je de dumplings even af. Doe een deksel op de pan en stoom de dumplings in +/- 8 minuten gaar. Serveer ze warm of koud (allebei lekker!) en garneer eventueel wat wat extra ringetjes lente-ui, gebakken uitjes, verse koriander én natuurlijk sojasaus om in te dippen. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *