web analytics
Bakken

Kerst spritzen

Morning! Ik zag dat de weersverwachting er komend weekend met de kerstdagen nog niet zo zonnig uitziet.. een goed moment om de keuken in te duiken en even wat homemade lekkers voor bij de koffie te maken toch? En hoe schattig zijn deze kerst spritzen! Een bros vanillekoekje gedoopt in ruby chocolade en lekker kerstig gedecoreerd. Het goede nieuws is dat je deze binnen no time op tafel kunt zetten. Waar wacht je nog op? Lees snel verder voor het recept! En hele fijne feestdagen natuurlijk! 

INGREDIËNTEN (12-16 koekjes)

  • 225 g roomboter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 2 el melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 275 g bloem
  • 200 g ruby chocolade
  • Decoratie: pareltjes, gevriesdroogde frambozen

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 160ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn voordat je begint!

Mix de roomboter samen met de basterdsuiker, zout en vanille-extract in een paar minuten romige. Voeg dan ook de melk toe en mix nog een minuutje door. Zeef de bloem boven het beslag en mix nog even kort door totdat alles goed gemengd is. Stort het deeg vervolgens uit op je aanrecht en kneed in ongeveer 2 minuutjes goed door. Het deeg wordt nu wat zachter en soepeler, dit is nodig om het straks goed met de spuitzak op te kunnen spuiten!

Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje (+/- 10 mm) en spuit ‘kerstboomvormpjes’ op het bakpapier. Zigzag, van klein bovenaan naar groot onderaan. Bak de koekjes (in delen) in +/- 20-25 goudbruin in de oven. Laat ze 5 minuutjes afkoelen op de bakplaat en vervolgens op een rooster. 

Als de koekjes helemaal zijn afgekoeld, kun je de chocolade au bain marie gaan smelten. Dip de helft van de koekjes in de chocolade, leg ze op een vlak oppervlak met bakpapier en decoreer ze direct. Ik gebruikte hiervoor gouden pareltjes en gevriesdroogde frambozen, maar varieer gerust! Laat de chocolade ten slotte helemaal uitharden (als je niet kan wachten kun je de koekjes in de koelkast zetten om dit proces te versnellen ;-)). Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *