web analytics
Hoofdgerechten,  Lunch,  Voor- en bijgerechten

Quiche met gerookte zalm en ricotta

Hoihoi! Maken jullie weleens quiche? Ik vind het een ideale manier om restjes groente in te verwerken! En je kunt zo ontzettend veel variëren qua vullingen, heerlijk! Deze keer heb ik een quiche gemaakt met gerookte zalm en ricotta! Lekker fris en zomers dus. Verder heb ik prei, doperwtjes, verse dille en wat citroensap toegevoegd. En een beetje parmezaanse kaas on top 😉 Genieten! In dit recept heb ik trouwens mijn quichedeeg ook zelf gemaakt. Voor een snelle variant kun je er ook voor kiezen om bladerdeeg of hartige taartdeeg te gebruiken. Maar zelfgemaakt smaakt natuurlijk wel altijd lekkerder.. Lees snel verder hieronder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Quiche deeg

 • 250 g bloem
 • 125 g roomboter
 • 1 ei
 • 3/4 tl zout
 • 3 el koud water

Quiche vulling

 • 150 g gerookte zalm
 • 1 prei
 • 100 g doperwtjes (diepvries)
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 50 g parmezaanse kaas (geraspt)
 • 250 g ricotta
 • 4 eieren
 • 1/2 citroen (sap)
 • Verse dille

BEREIDING

Als je het quiche deeg zelf maakt, begin dan hiermee. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Vet een ronde bakvorm van +/- 24 cm doorsnede in en verwarm de oven voor op 180°C. Ik gebruikte voor deze quiche een gekartelde vorm met een losse bodem. Rol het deeg vervolgens op een bebloemd oppervlak uit tot een ronde lap die iets groter is dan je springvorm. Bekleed je vorm met het deeg en zorg dat het deeg iets over de randen van de vorm hangt. Leg vervolgens een vel bakpapier op het deeg, en vul de vorm met blindbakvulling. Je kunt hiervoor gedroogde bonen of rijst gebruiken, of speciale keramische blindbakbonen. Zet de vorm voor 15 minuten in de oven. Haal hierna de vorm uit de oven, verwijder de blindbakvulling en snijdt de overhangende randjes van het deeg netjes af. Zet de vorm even opzij.

Snijd de rode ui in halve ringen, de prei in dunne ringetjes en pers de teentjes knoflook uit. Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens ook de prei en doperwtjes toe en breng het mengsel op smaak met zout en peper. 

Meng ondertussen de ricotta samen met de eieren en het citroensap tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout, peper en verse dille. Kijk zelf even hoeveel dille je wilt toevoegen! Ik gebruikte ongeveer 2 el fijngehakte dille. 

Verdeel het groentemengsel over de quiche bodem. Scheur de gerookte zalm in stukjes en verdeel deze vervolgens over de groente. Giet hier het ricotta-eimengsel op en eindig met de parmezaanse kaas. Bak de quiche in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Zowel warm, lauw als koud lekker om te serveren! Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *