web analytics
Taarten

Gin tonic cheesecake

Goedemorgen! Vandaag heb ik wel een héél leuk recept om te delen! Mijn favoriete drankje en baksel in 1: een gin tonic cheesecake! Deze cheesecake hoeft niet in de oven, een zogenaamde ‘no bake cheesecake’ dus. Lekker makkelijk! Ik maakt er een lemon curd met limoen en vlierbloesemsiroop bij, om een frisse en zoete tegenhanger voor de gin tonic te geven. Ohja, en ik hou van een lekkere dikke bastognebodem zoals je kunt zien! 😉 Lijkt het je lekker? Lees snel het recept hieronder en laat me vooral weten wat je ervan vond!

INGREDIËNTEN (8 personen, kleine springvorm: 18 cm)

  • 220 g bastognekoekjes
  • 75 g roomboter
  • 400 g roomkaas (ik gebruikte philadelphia naturel)
  • 200 mL slagroom
  • 4 gelatineblaadjes
  • 70 g poedersuiker
  • 50 g suiker
  • 100 mL gin
  • 40 mL tonic
  • 1 citroen (rasp)

Lemon curd

  • 125 g roomboter
  • 2 citroenen (rasp + sap)
  • 1 limoen (rasp + sap)
  • 150 g suiker
  • 4 el vlierbloesemsiroop
  • 2 eieren
  • 1 eidooier

BEREIDING

Vet een springvorm van 18 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de roomboter in een steelpannetje en maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Roer de koekkruimels door de gesmolten boter totdat alles goed verdeeld is. Stort het koekmengsel vervolgens uit over de bodem van de springvorm en druk plat met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm even in de koelkast om de bodem wat uit te laten harden.

Laat de gelatineblaadjes circa 5 minuten weken in een bakje met koud water. Pak een beslagkom en mix hierin de roomkaas, poedersuiker, citroenrasp kort tot een glad mengsel. Pak een steelpannetje en verwarm hierin de gin, tonic en suiker totdat de suiker is opgelost. Je kunt het ook 5 minuutjes door laten koken zodat de alcohol verdampt. Haal het pannetje vervolgens van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het ginmengsel. Roer goed door totdat de gelatine opgelost is. Voeg dit mengsel vervolgens (voorzichtig) in een dun straaltje onder voortdurend mixen toe aan de roomkaas. Voeg ten slotte ook de slagroom hieraan toe en klop het geheel circa 3 minuten op, totdat het mengsel iets steviger wordt. Het blijft erg vloeibaar, maar dit is niet erg! Door de gelatineblaadjes stijft de taart in de koelkast verder mooi op.

Giet de vulling in de springvorm en laat deze een nacht opstijven in de koelkast. 

Je kunt nu alvast de lemon curd maken, en deze de volgende dag over de cheesecake verdelen. Verwarm hiervoor in een hittebestendige kom de roomboter, suiker, citroenrasp en -sap, limoenrasp en -sap en de vlierbloesemsiroop totdat de boter gesmolten in. Roer goed door. Haal dan de kom even van de pan, en voeg de eieren en de eidooier toe. Roer goed door met een garde en zet de kom dan weer terug op de pan. Blijf roeren totdat het mengsel indikt. Je mag het mengsel absoluut niet laten koken! Dan stolt het ei namelijk en dat wil je niet 😉 Als de curd mooi stevig is geworden, en je met een spatel een streep in de curd kunt trekken en deze niet direct doorloopt, is het klaar. Giet de lemon curd in een kommetje en laat volledig afkoelen.

Als de cheesecake mooi is opgesteven, kun je de lemon curd (althans, een deel ervan! Recept hierboven is erg veel dus je zult wel wat overhouden) erover verdelen. Serveer eventueel met een lekkere toef slagroom! Enjoy!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *