web analytics
Taarten

Salted caramel cheesecake met popcorn en pecannoten

Good morninggg! Zijn jullie ook blij dat de hittegolf weer een soort van overgewaaid is? Pfoe, ik wel. Ook met die extreme temperaturen ben ik lekker door wezen bakken, maar ik moet zeggen dat dit toch wat prettiger is als niet de hele keuken als een soort levensgrote oven aanvoelt 😉 Anyways, ik heb weer een heel tof recept voor jullie! Deze salted caramel cheesecake met popcorn en geroosterde pecannoten is echt héél erg lekker! Gemaakt met een bodem van bastogekoekjes, een romige vanille cheesecake en lekker veel salted caramel.. Ik deel hieronder het recept met jullie, inclusief het recept om zelf salted caramel te maken! 

INGREDIËNTEN

Cheesecake

 • 260 g bastognekoekjes (1 pak)
 • 100 g roomboter
 • 600 g roomkaas
 • 200 g suiker
 • 150 g zure room
 • 4 eieren
 •  2 tl vanille-extract
 • 30 g maïzena

Salted caramel

 • 200 g suiker
 • 100 mL water
 • 125 mL slagroom
 • 90 g roomboter
 • 1/2 tl zout

Toppings

 • 100 g pecannoten
 • Zoete popcorn

BEREIDING

Begin met het maken van de salted caramel, deze moet namelijk even afkoelen voordat je het in de cheesecake kunt verwerken. Neem hiervoor een (steel)pannetje en verwarm hierin de suiker met het water. Breng dit samen aan de kook. Als het mengsel gaat bubbelen, is het belangrijk dat je absoluut niet roert! Dan gaat de suiker namelijk kristalliseren en dit wil je niet. Langzaam zal het bubbelende suikermengsel beginnen te verkleuren. Wacht tot er een mooie, diepe goudbruine kleur is ontstaan (dit kan zeker wel een minuut of 10 duren), haal het pannetje dan van het vuur en voeg heel voorzichtig de slagroom toe. Pas op, want het mengsel kan gaan spetteren door het toevoegen van de koude slagroom aan de hete karamel! Voeg de slagroom dus toe in een dun straaltje en roer goed door met een garde terwijl je dit doet. Als de slagroom goed door de karamel heen geroerd is, kun je de roomboter toevoegen. Blijf roeren totdat de roomboter is opgelost en een gladde saus is ontstaan. Voeg zout naar smaak toe en laat je salted caramel verder afkoelen. 

Verwarm de oven voor op 120°C. Tip: zet een schaaltje met water onderin de oven. Door het water wat verdampt tijdens het bakken, voorkom je dat de cheesecake scheurt! Vet een springvorm (24 cm doorsnede) in en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de roomboter in een pannetje en maal de bastognekoeken tot fijne kruimels. Roer de roomboter door de koekkruimels en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk plat met de bolle kant van een lepel en zet de vorm tot verder gebruik in de koelkast.

Mix in een beslagkom de roomkaas kort samen met de suiker. Voeg de eieren één voor één toe, voeg hierbij het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Voeg vervolgens de zure room en het vanille-extract toe en mix weer even kort door. Mix ten slotte ook de maïzena door het roomkaasmengsel. Giet de vulling op de koekbodem in de springvorm. Verdeel een paar lepels salted caramel over de vulling en roer dit met een satéprikker/uiteinde van een lepel grof door het cheesecakemengsel heen. Hoeft niet zo netjes, want we gaan uiteindelijk toch nog die popcorn/pecannoten/salted caramel over de bovenkant van de taart verdelen 😉 Zet de taart voor 75-80 minuten in de oven. De cheesecake is gaar als de buitenkant van de taart mooi gestold is. De vulling in het midden mag nog enigszins wiebelig zijn, dit stolt wel verder naarmate de taart afkoelt. Laat de taart afkoelen in de oven (deurtje dicht) en zet ‘m vervolgens nog minimaal 3 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast om verder op te stijven.

Rooster de pecannoten 8-10 minuten in de oven op 180°C. Hak de noten grof en verdeel deze samen met de popcorn en salted caramel over de cheesecake. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *