web analytics
Taarten

Ruby chocolade slof

Goedemorgen lieve mensen! Mijn zus was afgelopen week jarig en voor haar verjaardag maakte ik deze zomerse ruby chocolade slof! Met een smeuïge sloffenbodem met amandelspijs, een laag ruby chocolade crème en lekker veel vers rood fruit. Ziet er heerlijk vrolijk uit toch? Ik ben echt gek op sloffenbodems, en er zijn dan ook al meerdere recepten voor sloffen(taarten) online gekomen op KookRoom. Vandaag voeg ik er dus nóg eentje aan toe, want ze zijn gewoon zo lekker en helemaal niet moelijk om te maken! Lees hieronder verder voor het recept (:

INGREDIËNTEN

Sloffenbodem

 • 250 g bloem
 • 180 g roomboter
 • 100 g suiker
 • 80 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 eidooier
 • 1 citroen (rasp)
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/4 tl zout

Amandelvulling

 • 200 g amandelspijs
 • 1 ei

Ruby chocoladecrème

 • 150 g ruby chocolade
 • 250 g mascarpone
 • 250 mL slagroom
 • 4 blaadjes gelatine

Toppings

 • Al het zomerfruit wat je lekker vindt! Ik gebruikte aardbeien, frambozen en blauwe bessen (:

BEREIDING

Begin met het maken van de sloffenbodem. Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een glad deeg. Verpak dit in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een ronde springvorm (24 cm doorsnede) in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een ronde lap ter grootte van de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm (dus niét de randjes!). Meng het amandelspijs met het ei tot een smeuïg mengsel en verdeel dit over de bodem. Laat hierbij ongeveer 1,5 cm aan de randen vrij. Bak de bodem in 23-28 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat vervolgens volledig afkoelen.

Dan is het tijd voor de ruby chocoladecrème! Smelt hiervoor de chocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met heet/kokend water, zo smelt de chocolade heel geleidelijk). Klop ondertussen in een beslagkom de mascarpone los. Klop in een andere beslagkom de slagroom stijf. Laat de blaadjes gelatine weken in een kommetje met koud water. Giet beetje bij beetje de gesmolten chocolade bij de mascarpone, terwijl je blijft mixen. Het is belangrijk om dit niet te snel te doen, want dan kan het mengsel gaan schiften door het temperatuurverschil tussen de mascarpone en de chocolade. Spatel dan rustig de opgeklopte slagroom door het mascarpone-chocolademengsel. Breng ondertussen 50 mL water  aan de kook in een steelpannetje, knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en doe deze bij het hete water in de pan. Roer even goed door totdat de gelatineblaadjes opgelost zijn. Voeg dit mengsel vervolgens in een dun straaltje toe aan de chocoladecrème, terwijl je blijft mixen. Zet de crème vervolgens in de koelkast voor +/- 2 uur. 

Haal de crème uit de koelkast en mix deze even kort door om het weer romig en egaal te krijgen. Verdeel de crème over de bodem en garneer met het verse fruit. Eventueel nog een klein beetje poedersuiker over en dan is ie klaar om te serveren! Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *